Izvor: Tanjug | Sreda, 21.03.2007.| 10:14

Početkom aprila počeće realizacija projekta 1.319 km dugog naftovoda od Konstance do Trsta

Srbija, Hrvatska, Rumunija i Italija će u Zagrebu 3. aprila 2007. godine potpisati Memorandum o razumevanju u vezi sa Panevropskim naftovodom, čime će početi realizacija projekta 1.319 km dugog naftovoda od rumunske luke Konstanca do talijanske luke Trst, izjavio je pomoćnik hrvatskog ministra privrede Željko Tomšić.

Tomšić, koji u Briselu treba da članovima Evropske komisije predstavi pomenuti memorandum, rekao je da će se tim naftovodom u srednju i zapadnu Evropu dopremati nafta iz kaspijskog regiona, odnosno Azerbejdžana, Turkmenistana i Kazahstana.

U projektima naftovoda predviđeno je da on dužinom od 29 km prolazi i Slovenijom, ali tamošnja vlada zbog navodne zaštite krškog područja ne želi da graditi cevovod, pa predstavnik Slovenije neće staviti potpis na memorandum.

Procenjuje se da bi gradnja počela početkom 2009. godine, a nafta bi potekla 2011. ili 2012. godine. Gradnja bi koštala između dve i 3,5 milijardi USD. Kroz naftovod bi, po sadašnjim projekcijama, prolazilo izmedju 60 i 90 miliona tona nafte godišnje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.