Izvor: eKapija | Utorak, 19.08.2014.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako će izgledati hotel Novaka Đokovića na Kopaoniku? - "Family Sport" priprema dokumentaciju za izgradnju apartmana sa bazenima i spa centrom

Projekat budućeg hotela
Projekat budućeg hotela
Hotel porodice Đoković na Kopaoniku imaće 13 apartmana, restoran, bazen i spa centar, saznaje "eKapija". U toku su intenzivne pripreme za pribavljanje dokumentacije za gradnju, a uskoro bi trebalo da bude poznato i kada će radovi početi.

Budući hotel najboljeg srpskog tenisera u najvećem srpskom planinskom centru, dospeo je u žižu javnosti krajem prošle godine, kada je objavljeno je da je Novakov otac Srđan Đoković (odnosno kompanija "Family Sport"), kupio plac na jednoj od najatraktivnijih lokacija na Kopaoniku. Reč je o parceli na kojoj se nalazio kafić "Dolly Bell", u blizini hotela "Grand", kao i u blizini staze "Karaman greben".

Prošlog decembra na mestu bivšeg "Dolly Bell"-a otvoren je "Novak Cafe&Restaurant". U planu je da ta brvnara bude srušena i da na njenom mestu bude sagrađen hotel. On će biti urađen u planinskom stilu, a imaće četiri sprata.

Kako "eKapija" sazanje, u toku je prikupljanje potrebne dokumentacije, kako bi se obezbedila dozvola za gradnju. Lokacijsku dozvolu za hotel na Kopaoniku "Family Sport" dobio je 26. decembra 2013. Upravo je završen javni uvid u Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu idejnog projekta hotela, a sutra (20. avgusta 2014. godine), u prostorijama opštine Raška, biće održana javna rasparava i prezentacija tog dokumenta. Idejni projekat, kao i Studiju, izradio je Saobraćajni institut CIP Beograd.

Iz idejnog projekta CIP-a
Iz idejnog projekta CIP-a
Nakon javne rasprave o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu, potrebno je da taj dokument dobije saglasnost Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a nakon toga sledi glavni projekat i dobijanje građevinske dozvole. Predstavnici projektantske kuće i investitora zasad nisu mogli da nam daju više detalja o objektu, niti da preciziraju buduće rokove za početak gradnje, ali su nam i jedni i drugi potvrdili da je u toku prikupljanje potrebne dokumentacije "u skladu sa zakonskom procedurom".

Dok čekamo nove informacije, predstavljamo vam nekoliko detalja iz idejnog projekta CIP-a, na osnovu kojih možemo da pretpostavimo kako će izgledati hotel u kome će se Đoković odmarati!

Kao što je već poznato, reč je o jednoj od najboljih lokacija na Kopaoniku. Parcela je površine 709 m2, na jednom delu nalazi se ugostiteljski objekat (bivši kafić "Dolly Bell"), dok je veći deo slobodan (pokriven autohtonom vegetacijom). Nedaleko su hotel "Grand" i žičara "Karaman greben".

Budući hotel Đokovića imaće podrum, prizemlje sa galerijom, dva sprata i dva nivoa potkrovlja, uz tri podzemne etaže. Bruto površina površina (i podzemnih i nadzemnih etaža) je oko 3.155 kvadratnih metara.

"Novak Cafe&Restaurant", decembar 2013. godine
"Novak Cafe&Restaurant", decembar 2013. godine (Foto: facebook/novak.cafe.restaurant)
Na nivou -3 su planirane garaže, prostor za bazensku tehniku i sl. Na nivou -2 su spa centar sa bazenom, magacin hotela kao i neophodne tehničke prostorije (garderobe zaposlenih, deo za odlaganje smeća itd). Na nivou -1 su kuhinja, perionica veša, skijašnica, prodavnica i dodatni tehnički prostori. Prizemlje je rezervisano za prijem u hotel, kao i restoran. Dva tipska sprata, kao i prvi nivo potkrovlja, projektovana su za po četiri apartmana. Drugo potkrovlje biće rezervisano samo za Đokoviće (tu je predviđen apartman za vlasnika hotela). Ukupno - hotel će raspolagati sa 13 smeštajnih jedinica.

Kako saznajemo, hotel će se grejati i hladiti na struju, a za zagrevanje sanitarne vode koristiće se solarna energija (primenom 15 solarnih kolektora).

Za izgradnju novog objekta izrađen je i Urbanistički projekat, koji je prihvaćen na sednici Komisije za planove u opštini Raška (20. decembra 2013. godine). U neposrednoj blizini objekta nalazi se hotel "Grand".

Lokacijskom dozvolom propisana su određena pravila gradnje, pogotovu imajući u vidu da je reč o objektu u nacionalnom parku. Recimo, kada je reč o spoljašnjem izgledu, svi primenjeni materijali moraju biti prirodni. Za obradu fasade smeju se koristiti isključivo drvo i malterisana bela fasada, i šindra kao krovni pokrivač.

Prikaz lokacije iz idejnog projekta
Prikaz lokacije iz idejnog projekta
Najmanji dozvoljeni ugao krova je 35 stepeni. Upotreba nadstrešnica, u funkciji naglašavanja "kopaoničke" planinske arhitekture, naročito je preporučljiva.

Takođe, na fasadi je dozvoljena upotreba jedino braon i bele boje. Stolarija mora biti od prirodnih materijala.

Zidovi podrumskih etaža, suterena i podzida koji su vidni, obrađuju se oblogom od lomljenog kamena. Nije dozvoljena upotreba betonskih zidova kao završne obloge. Zabranjena je ahitektura koja i u segmentima ima naznake urbanog modernizma. Preporučljiva je svaka afirmacija stvaranja arhitektonske autentičnosti, bazirane na građevinskj tradiciji podneblja. Ograđivanje objekta nije dozvoljeno (naročito ne zelenim ogradama, odnosno bilo kojom vrstom zasada).

Lokacijska dozvola prestaje da važi ukoliko investitor u roku od dve godine od dana njene pravosnažnosti, ne podnese zahtev za izdavanje građevinske dozvole. Uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole, investitor je dužan da podnese glavni projekat sa tehničkom kontrolom, i izveštaj revizione komisije.

Kopaonik spreman za luksuz

Dok čeka hotel porodice Đoković, Kopaonik se uveliko sprema za nove luksuzne objekte. Nedavno je pokrenut projekat velelepnog turističkog centra "Vizzion-Vrhovi Srbije", koji će graditi "Vizzion Europe". Ta belgijska kompanija do 2020. godine uložiće u ovaj kompleks čak 150 mil EUR. Više o tom pročitajte u tekstu "eKapije" OVDE.

M.S.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE