NavMenu

DUGALIĆ: Prikupljanje podataka u bankama nije protiv građana Srbije

Izvor: Tanjug Petak, 15.08.2014. 13:20
Komentari
Podeli
Veroljub DugalićVeroljub Dugalić
Prikupljanje podataka o klijentima banaka u Srbiji nema za cilj kontrolu naših građana, već uvid u podatke o rezidentima SAD za koje njihova vlada želi da proveri da li su platili porez matičnoj državi, izjavio je u petak, 15. avgusta, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić.

Dugalić je, povodom informacije u medijima o kontroli računa građana od strane SAD, rekao da od 1. jula rezidenti SAD u Srbiji i naši građani klijenti domaćih banaka popunjavaju dva upitnika koja ostaju u arhivi banaka.

Generalni sekretar UBS je poručio građanima Srbije da neće imati nikakve štetne posledice od popunjavanja upitnika u bankama, ali ni posledice ako ih ne popune.

Banke u Srbiji imaju obavezu da od 1. jula prikupljaju te podatke, rekao je Dugalić.

Postoji mogućnost reciprociteta kada potpišemo ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD, pa će i Srbija moći da zatraži podatke o našim građanima koji imaju bankarske račune u SAD, najavio je on.

Ako Srbija ne potpiše taj ugovor sa SAD, onda će, kako je ocenio, biti "crna tačka" u Evropi, i to bi bila loša poruka za američke investitore.

Prema njegovim rečima, bilateralni sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i SAD mogao da bude potpisan do kraja godine.

Dugalić je takođe naveo da je povodom informacija u medijima o prikupljanju tih podataka u bankama imao razgovor sa poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem.

Generalni sekretar UBS je podsetio da su SAD pre nekoliko godina pokrenule program FATCA kako bi proverili račune građana u inostranstvu sa ciljem da im se naplati porez na sredstva koja su izneli iz SAD u drugu državu, a to se odnosi i na kompanije.

Zbog toga je SAD potpisala sa više od 40 zemalja, među kojima su sve dražave EU, rekao je Dugalić.

U Srbiji je dobijena informacije o tom programu pre dve godine i tek ove godine počele su pripreme o potpisivanju takvog ugovora i u saradnji sa Ambasadom SAD dobijen je koncept tog programa.

U Srbiji ima oko 6,7 miliona računa i zbog toga je bilo potrebno na taj način da se prikupljaju podaci, objasnio je Dugalić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.