NavMenu

"Budimka" čeka recept za oživljavanje - Nekadašnji gigant danas proizvodi trećinu onoga koliko bi mogao

Izvor: RTS Petak, 15.08.2014. 11:42
Komentari
Podeli

(Foto: budimka.rs)
Iako će sudbina svih preduzeća u restrukturiranju posle februara 2015. godine biti slična, prodaja ili stečaj, njihove priče su različite, a zajednički imenitelj dugovi. "Budimka" iz Požege danas prioizvodi trećinu onoga što bi mogli.

"Budimka" danas plaća poreze, doprinose, PDV i 93 radnika. Bez pomoći države ne bi ozdravio nijedan deo fabrike – da je imala više sluha, problem bi već bio rešen. To tvrdi rukovodstvo koje je pokrenulo deo pogona i ima atipičan problem – ne mogu da proizvedu koliko traže Nemci, Italijani.

Generalni direktor "Budimke" Đorđe Stevanović kaže da proizvode trećinu onoga što bi mogli.

- Mnogo više možemo da napravimo efekata za državu za ljude okolo, jer nije samo reč o 100 zaposlenih. To je i 2.000 kooperanata koji proizvode voće i povrće - kaže Stevanović.

Nedostaje obrtni kapital. Proizvode sokove, voćne koncentrate, džemove, marmelade, ajvare. Kad treba, a često treba, rade i nedeljom.

Zvezda stare Jugoslavije u vlasništvu ima 30 hektara zemlje – 18 pod objektima, 12 pod poljoprivrednim zemljištem. Na njemu je zasađena autohtona jabuka. Za njen sok, tvrde, imaju najbolji recept. Za malinu su preuzeli holandski – gaje je u saksijama.

- Kada smo imali podršku i dobijali obrtni novac od države, a plaćali sve obaveze, onda smo imali izvoza blizu 2 mil EUR, kada je nestala podrška prebacili smo se na dobavljače, poljoprivredne proizvođače i oni od 2012. godine do danas finansiraju "Budimku" - kaže Stevanović.

Zlatno doba gotovo 70 godina istorije "Budimke" završeno je osamdesetih. Sve ostalo, manje-više bilo je rđavo doba. Sadašnje rukovodstvo tvrdi da ima kapacitet za 22. vek. Kupcima nudi novi proizvod – čokoladiranu malinu. I poručuju – to nije kraj. Realno i nije jer tek sledi rasplet priče o restrukturiranju.

I za to su predložili rešenje državi, da razmotri. Nije stigla Agencija za privatizaciju, ni četiri ministra Dinkić, Radulović, Mirović, Vujović, čekaju petog.

Rade Tanasković, predstavnik državog kapitala "Budimke" predlaže da se imovina tog preduzeća koja je u funkciji zajedno sa radnicima i brendom izuzme i da se taj deo privatizuje, a ostalo što nisu uspeli da pokrenu da pripadne stečajnoj masi.

Tako bi kupac bio oslobođen dugova preduzeća koji su sada sa kamatama narasla na 10 mil EUR. Ulazak u strukturu dugova pokazuje mnoštvo nelogičnosti, pa u fabrici tvrde da je dug manji. Lokalna vlast uradila je šta je mogla.

- Mi smo u dva navrata otpisali kamate na izvorne prihode opštine po zaključku Vlade. Želja "Budimke" je bila da se otpiše glavni dug, ali mi to bez zaključka Vlade ne možemo da uradimo - kaže predsednik Opštine Požega Milovan Mićović.

Poziv kupcima uslediće do kraja avgusta. U "Budimki" se nadaju ozbiljnom investitoru. Ako ga ne bude, oni će biti sagovornici Vlade. Strahuju od scenarija da se o njima raspravlja u paketu sa ostalim fabrikama, bez ozbiljne rasprave. To bi, kažu bio, siguran gubitak za sve.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.