NavMenu

Do kraja avgusta počeće ispumpavanje vode sa "Tamnave"

Izvor: Tanjug Četvrtak, 14.08.2014. 12:11
Komentari
Podeli

Izvođač radova za ispumpavanje vode sa Kopa "Tamnava - Zapadno polje" u "Kolubari" mogao bi biti izabran za dan, dva, a do kraja avgusta bi trebalo da počne ispumpavanje, najavio je danas ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

- Teško je dati procenu da li ćemo uspeti da isušimo taj poplavljeni kop do zime, ali se sve radi da bi to postigli - rekao je Antić novinarima prilikom obilaska Kolubare.

On je ponovio da država razmatra sve moguće scenarije kako bi građani imali struje i da nisu u planu nikakve restrikcije.

Tender za ispumpavanje vode sa kopa "Tamnava" u završnoj je fazi, rekao je i dodao da i sada rade četiri pumpe koje crpe vodu sa tog kopa, a kada bude uključen glavni izvođač, ispumpavanje će se odvijati kapacitetom od 30 kubika vode u sekundi.

Zahvljajući angažovanju pumpi koje su prebačene sa kopa "Veliki Crljeni", nivo vode na kopu "Tamnava" spušten je za nekoliko metara i aktivirani su jalovišni sistemi.

Antić je rekao i da sada iz "Kolubare" dobijamo 75 do 80% planiranih količina uglja, a da bi došli do 100-postotnih kapaciteta, potrebno je da se aktivira kop "Tamnava".

On je podsetio da su u maju bila poplavljena sva četiri kopa u "Kolubari" i dodao da su tri počela da funkcionišu zahvaljući izuzetnom angažmanu zaposlenih u EPS-u i "Kolubari" koje je pohvalio zato što su doprineli sigurnom snabdevanje potrošača strujom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.