Izvor: Blic | Ponedeljak, 11.08.2014.| 14:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Arčibald Rajs i na filmu

Scena iz filma (Foto: b)
Dokumentarno-igrani film osvetljava ličnost dr Arčibalda Rajsa, jednog od najvećih prijatelja kojeg je Srbija tokom burne istorije imala.

- Film smo snimali u nekoliko etapa od jeseni prošle godine sve do ovog leta, i to na lokacijama u Beogradu, Nišu, Solunu, Krfu, Vidu, Kajmakčalanu, ali i u Lozani, u kojoj je Rajs proveo svoju mladost. Ličnost Arčibalda Rajsa je toliko svestrana, to je jedan neverovatno bogat život i priča o njemu nikada ne može do kraja biti ispričana - kaže Goran Vukčević, scenarista i reditelj filma "Čujte Srbi!".

Kao istaknuti četrdesetogodišnji kriminolog, Rajs je na poziv srpske vlade pre tačno sto godina došao u Srbiju te je kao istražitelj, ali i ratni izveštač, svetom proneo glas o stradanju i junaštvu, o ogromnim žrtvama srpske vojske i naroda. Do svoje smrti je ostao veran Srbiji, mada duboko razočaran u srpske političare.

- Gledaoci će saznati mnogo toga o njegovoj ličnosti što nisu ni naslućivali iz šturih podataka koji su dopirali do šire javnosti. Pokušali smo da kroz razgovor sa dvadesetak ljudi iz Švajcarske, Grčke i Srbije sastavimo priču o njegovom životu, blistavoj karijeri, ljubavi i žrtvi, kao i da pokušamo da sagledamo genezu nastanka njegove gorke oporuke našem narodu - navodi reditelj.

Film je sniman na lokacijama u Beogradu, Nišu, Solunu, Krfu, Vidu, Kajmakčalanu, ali i u Lozani, u kojoj je Arčibald Rajs proveo mladost. Gledaoci će saznati o njegovoj ličnosti mnogo onog što nisu ni naslućivali

Što se tiče igranih scena, one su velikim delom svedene i doprinose oživljavanju atmosfere puta koji je prošao Rajs.

- Nismo oživljavali velike bitke, uglavnom ono što se zbivalo pre i posle njih. Uniforme i oružje iz tog perioda veoma se teško pronalaze, pa smo se oslonili na nekoliko fundusa, kao i predmete iz privatnih zbirki. To uvek dodatno opterećuje jer odgovarate za oštećenje vrednih stvari, a pre svega dragih uspomena. Srećom, sve je uglavnom dobro prošlo. Poslednje scene smo snimali sa statistima u okolini Bukovca na Fruškoj gori. To je kraj koji ima mnogo toga i od Šumadije i od Kajmakčalana, a prizori su uglavnom sa mrtvima i ranjenima - otkriva Vukčević.

U igranom delu glumac Milan Prljeta kao narator gledaoce vodi kroz prostore koje je tokom Velikog rata prošao i sam Rajs. Lik slavnog istražitelja tumači novosadski glumac Uroš Zdjelar, dok se u ulozi Nikole Pašića pojavljuje Predrag Smiljković. Premijera filma je u septembru.

Govore Istoričari, sociolozi...

O detaljima vezanim za život i rad Arčibalda Rajsa u filmu govore istoričari, sociolozi, kriminolozi: Čedomir Antić, Slobodan Antonić, Saša Marković, Slobodan Bjelica, Dragomir Anđelković, Stanislav Sretenović, Ivan Mijatović, Pjer Margo, Erik Sapin, Daniel Korvon, Dušan Janjić, Slavko Spasić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.