NavMenu

Oštre kazne poslodavcima za neizdavanje obračunskih listova zaposlenima

Izvor: Tanjug Nedelja, 10.08.2014. 22:55
Komentari
Podeli

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je u nedelju (10. avgusta 2014. godine) da će poslodavci biti oštro kažnjeni ukoliko radniku ne izdaju obračunski list na osnovu kojeg, sudskim putem, može da dobije neisplaćenu zaradu.

Odbijanje izdavanja obračunskog listića je kršenje Zakona o radu i "poslodavci će za to biti ozbiljno i oštro kažnjeni", rekao je Vulin novosadskom "Dnevniku" naglasivši da se radi na jačanju inspekcije rada, koja će u takvim slučajevima odmah reagovati.

Upozoravajući na to da se radnici moraju platiti isto tako kao što se plaćaju dobavljači, vraćaju krediti, ministar je naglasio da država više neće dozvoliti da "neko sponzoriše koncert a da mu radnici štrajkuju na ulici zato što mesecima nisu primili platu".

Vulin je dodao da "svaki poslodavac, koji koristi radnika da radi za njega, mora da mu isplati platu a ukoliko to ne čini imaće posla sa inspekcijom za rad.

Ministar je podsetio da je ta inspekcija već dobila šira ovlašćenja i dodao da će ona odmah reagovati a ne čekati da se nakupi više neisplaćenih plata ili da više meseci radnici ne dobijaju obračunski list.

Vulin je ocenio da je obračunski list, koji je izvršna isprava, "mehanizam koji će značajno ubrzati naplatu neisplaćenih zarada i prava prilika da pokažemo da smo organizovana i ozbiljna država", napominjući da će verovatno biti potrebni i razgovori sa sudijama, kako bi u tom pogledu oni brže postupali.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.