Izvor: B92 | Nedelja, 10.08.2014.| 09:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Plodne oranice Mačve crna tačka - Fitosanitarni inspektori tokom juna i jula pronašli zasejanu GMO soju kod 24 poljoprivrednika

Fitosaniotarni inspektori Ministrastva poljoprivrede tokom juna i jula na području Mačve kod 24 poljopiverdnika na parcelama pronašli su zasejanu GMO soju.

Oni su naložili uništavanje, a protiv vlasnika podnete su prekršajne prijave.

Plodne oranice Mačve pogodne za gajenja organkse hrane i dalje su na mapi Ministarstva poljoprivrede označene kao "crna tačaka" jer se već godinama tajno gaji GMO soja. To su potvrdili i ispektori tokom kontrole.

- Mi smo krajem juna i početkom jula obišli negde oko 300 parcela i brozom metodom proteinskih test traka na 24 parcele utvrdili prisustvo GMO soje - kaže Miodrag Spasojević, šef fitosanitarne inspekcije Uprave za zaštitu bilja Ministrastva poljoprivrede.

Pod GMO sojom nađeno je 10,5 hektara. Inspekcija je protiv proizvođača podnela prekršajne prijave i naložila da se parcele zaoru. Iako u Mačvi nerado govore o ovoj temi, B92 saznaje da se gajenjem GMO soje bave sitni proizvođači, na parcelama okruženim kukuruzom, do kojih se teško dolazi.

- Od 1000 njih ako sadi 40 to je sto posto tako - kaže Zoran Vojnović.

U firmi "Tabex" koja otkupljuje, skladišti i prerađuje žitarice kažu da se lako može utvrditi da li je u pitanju GMO soja. Oni kažu da je promet smanjen, ali da se često događa da stigne soja koja u sebi sadrži određeni procenat GMO zrna.

- To je prisustvo do dva posto, jedan koma osam i slično GMO soje - kaže Tomislav Živković, vlasnik firme "Tabex".

Reč o semenima koja su u Mačvu stigla pre donošenja Zakona o genetički modifikovanim organizmima, pa ih poljoprivrednici i danas koriste. To ne umanjuje opasnost po zdravlje ljudi.

- Problemi koji se najčešće javljaju jesu neplodnost, ubrzano starenje, pojava tumora, imunološki problemi, poremećaji u lučenju insulina i promene u organima za varenje - kaže dr Dejan Pavlović, predsednik GO "Zeleni Srbije".

Ono što je interesantno grad Šabac i opština Bogatić na predlog "Zelenih" Srbije usvojili su Deklaraciju o područjima bez GMO, ali se ona očigledno ne poštuje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.