NavMenu

"Perutnina Ptuj" prodire na rusko tržište preko BiH i Srbije

Izvor: seebiz.eu Petak, 08.08.2014. 11:02
Komentari
Podeli
(Foto: perutnina.com)
Predsednik uprave "Perutnine Ptuj" Roman Glaser najavio je moguće izvozne poslove ove kompanije u Rusiju posredstvom kompanije u BiH i Srbiji, nakon uvođenja ruskog embarga za evropske poljoprivredne proizvode.

- "Perutnina Ptuj" izvozi u Rusiju manje količine mesa, a trenutno još nije poznata promena u tržišnim tokovima. Istina je da embargo može imati uticaja na naše buduće poslovne planove u ovoj zemlji u kojoj smo u završnim razgovorima za neke veće izvozne poslove - rekao je za ljubljanski "Dnevnik" prvi čovek Perutnine Roman Glaser.

On je ukazao a činjenicu da nisu svi pogoni ove grupacije pokriveni zabranom.

- To znači da je potencijal realizacije posla, na primer, iz Bosne i Hercegovine i Srbije, kojima je Rusija tradicionalno naklonjena, i dalje aktuelan - optimističan je Glaser.

Podsećanja radi, "Perenutina" ima u BiH fabrika u Hadžićima i Brezi. Zbog embarga Rusiji su hitno potrebni alternativni dobavljači piletine koje ona već traži u Brazilu. Da je izvoz proizvoda životinjskog porekla u Rusiju šansa i za bosanske proizvođače - ocenio je analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić u izjavi za "Oslobođenje".

- Ovo sa Rusijom je dobra prilika za naše kompanije, bez obzira na to što je Rusija daleko i što su troškovi transporta visoki. Mora se račnuati na to da će evropske i američke kompanije poslediice embarga osećatii duže od godinu koliko traje zabrana uvoza, jer će izgubiti tržište. Bilo bi dobro da bosanski izvoznici i asocijacije privrednika pokušaju pronaći način da se naši proizvodi nađu na tom tržištu - smatra Hasić.

Ruskim embargom na uvoz govedine, svinjetine, živine, voća, povrća, ribe, sira, mleka i mlečnih proizvoda evropska prehrambena industrija je na jednu godinu ostala bez svog drugog najvažnijeg izvoznog tržišta.

Embargo će daleko najviše osetiti nemački proizvođači hrane za koje je Rusija jedno od ključnih izvoznih tržišta. Nemačke firme u Rusiji izvoze 1,35 milijardi prehrambenih proizvoda godišnje. Takođe, Sjedinjene Države će imati velike gubitke jer izvoze u Rusiju za jednu milijardu evra prehrambenih proizvoda godišnje, od čega oko 250 miliona predstavlja samo piletinu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.