Izvor: Tanjug | Četvrtak, 07.08.2014.| 12:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Velikim Crljanima pokrenuta proizvodnja uglja

U Rudarskom basenu "Kolubara" na kopu Veliki Crljeni, koji je bio poplavljen u maju, pokrenuta je danas proizvodnja uglja, a ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je najavio da će prve količine uglja tokom vikenda krenuti za termoelektranu "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu.

Ministar je rekao da je proizvodnja na kopu Veliki Crljani pokrenuta pedesetak dana pre roka i da je zahvaljujući tome napravljena ušteda struje u vrednosti oko 30 mil EUR, što znači da nećemo morati da uvozimo struju tokom zime.

Reč je o trećem kopu koji je pokrenut u "Kolubari" nakon majskih poplava - polja B i D i danas Veliki Crljeni, gde će se proizvoditi 20.000 tona uglja dnevno.

- Ovde je krajem maja bilo jezero i prvobitni optimistični plan je bio da se voda ispumpa do 1. oktobra a kasnije do 1. septembra - precizirao je Antić u izjavi novinarima.

Kop Veliki Crljeni je poplavljen 15. maja, sa oko 27 miliona kubika vode a do sada je ispumpano 22 miliona kubika.

Antić je izrazio očekivanje da će polje Tamnava zapad u RB "Kolubara" biti pokrenuto do kraja godine i da ćemo imati dovoljno struje iz domaćih izvora posebno kada zima bude najoštrija.

Sada je na kopu Veliki Crljeni u toku eksperimentalna faza proizvodnje i ugalj se skladišti na deponiju Kalenić. Očekuje se da će tokom vikenda počne snabdevanje TENT-a tim ugljem u Obrenovcu.

Direktor RB "Kolubara" Milorad Grčić je rekao da je Kolubara do sada proizvodila 45.000 tona lignita dnevno a da sada proizvodi 65.000 tona, što je skoro 80% proizvodnje u odnosu na plan.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.