NavMenu

Privatnici ne zapošljavaju ni uz olakšice - Nema interesovanja za vladine subvencije za angažovanje novih radnika

Izvor: Novosti Četvrtak, 07.08.2014. 09:03
Komentari
Podeli

Pogodnost za poslodavce da ukoliko angažuju nove radnike ostvare pravo na povraćaj poreza na dohodak od 65 do 75% nije bila dovoljan motiv direktorima i vlasnicima preduzeća da povećaju broj zaposlenih. Za mesec dana, kako je izjavio premijer Aleksandar Vučić, prijavile su se samo četiri firme.

Skupština Srbije usvojila je polovinom maja izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana kojima su privatni poslodavci od 1. jula dobili poreske olakšice za svakog novozaposlenog radnika. Omogućeno im je da ostvare povraćaj 65% plaćenog poreza ako su zasnovali radni odnos sa najmanje jednim, a najviše sa devet radnika, 70% ako zaposle od 10 do 99 radnika i 75% za zapošljavanje najmanje 100 novih radnika.

Vlasnici firmi, koji se prijave za ovu subvenciju, ostvariće uštedu od oko 18.000 dinara po zaposlenom radniku, a povraćaj dela plaćenog poreza na zaradu imaće sve do 30. juna 2016. godine.

- U ovom trenutku postoji interesovanje privrednih subjekata za poreske olakšice koje poslodavac može ostvariti ukoliko zasnuje radni odnos sa novozaposlenima - kažu u Poreskoj upravi.

- Naše organizacione jedinice pružaju neophodna obaveštenja poslodavcima, kako bi ispunili uslove.

Dragoljub Rajić, iz Mreže za poslovnu podršku, kaže da se za ovu povlasticu do sada prijavilo malo poslodavaca, jer su uslovi rigorozni, a mnogima je neophodan i dodatni stimulans da bi mogli da je iskoriste.

- U Srbiji ima oko 330.000 privrednih društava i preduzetnika, a četvrtina je u stečaju ili blokadi. Aktivno je oko 260.000, ali 95% ima manje od deset zaposlenih - objašnjava Rajić.

- Ako bi neko od njih hteo da zaposli deset novih radnika, morao bi da duplira proizvodnju. Uz subvenciju države za zapošljavanje neophodan mu je i kredit od 50.000 EUR, ne samo zbog plata, već što će morati da proširi prostorije u kojima radi i skladište u kojem čuva robu, kao i da obezbedi novu opremu. Tih novih deset mogu da "povuku" u ambis i one stare radnike, ukoliko gazda ne obezbedi tržište za plasman robe. Uspeh bi mogao da obezbedi jedino održiv biznis plan za izvoz ili ako proizvodi nešto čega nema na tržištu.

Samo za velike

Dragoljub Rajić smatra da je visok faktor rizika i da će se za ove povlastice odlučiti jedino investitori koji su već planirali da otvore novi pogon.

- To je lepa ideja, ali mislim da u Srbiji nema više od 1.000 firmi koje u ovom trenutku mogu da konkurišu za ovu subvenciju - smatra Rajić.

- Mnogo bolja mera bi bila da su sniženi porezi i doprinosi, nego što je ponuđen ovakav aranžman.

Godine

Cilj novih poreskih olakšica je da se poslodavcima smanje troškovi poslovanja. Subvencije se odnose na zapošljavanje novih radnika nezavisno od starosne granice, odnosno radnog iskustva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.