NavMenu

Evo kako da se najjeftinije i najbolje grejete predstojeće zime

Izvor: Blic Četvrtak, 07.08.2014. 08:50
Komentari
Podeli
(Foto: Suzana Obradović)
Već je počela prodaja ogreva za narednu sezonu. Ove zime najjeftinije, ali i najstabilnije biće grejanje na drva.

Svi ostali energenti menjaju cenu, a zbog poplava i krize u Ukrajini moguća je i energetska kriza koja će se odraziti i na Srbiju.

Poplave su ugrozile proizvodnju uglja. Najveći deo proizvodnje završiće u termoelektranama. Ovo priznaju i trgovci. Kažu, sezona nabavke ogreva za zimu je počela, cene uglja su još prošlogodišnje, ali je očigledan nedostatak dovoljnih količina iz Kostolca i Kolubare.

- Nudimo zamenu za ovaj ugalj, a to je ugalj "stanari" iz Republike Srpske, koji je jači, pa je potrošnja manja. Moguće je kupiti ogrev na odloženo, dajemo i na čekove - objašnjavaju trgovci.

Ima i drveta za ogrev po starim cenama, na šta zasad utiče slaba tražnja za briketima i peletom. Ipak, trgovci kažu da će problemi sa ugljem dići i cenu drva.

Grejanje na gas prošle nedelje poskupelo je za 1,4 odsto. Međutim, situacija se može pogoršati ako dođe do zaoštravanja ukrajinske krize i novih sankcija EU Rusiji, jer Moskva već najavljuje mogućnost poskupljenja gasa. Nevolja je što se u Srbiju iz Rusije uvozi oko 90% potrebnih količina prirodnog gasa. I to iz pravca Mađarske, posle tranzita kroz Ukrajinu. Dakle, svaki poremećaj snabdevanja gasom preko Ukrajine odražava se na tržište Srbije.

- Sredinom avgusta završićemo punjenje Banatskog dvora. U slučaju krize, gas iz ovog skladišta biće dovoljan za grejanje domaćinstava tri meseca - kaže direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Grejanje na struju će od jeseni biti skuplje. Koliko, još nije poznato, mada se pominje 12%.

- Restrikcija sigurno neće biti. Obezbeđeno je oko 80% potrebnog uglja za termoelektrane. Razmatramo trenutno sve mogućnosti - od uvoza struje do uvoza uglja - kaže Aleksandar Antić, ministar energetike.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.