Izvor: Tanjug | Sreda, 06.08.2014.| 17:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Boeing" pretvara duvan u gorivo

(Foto: Aleksandar Parezanović)
"Boing" sa kompanijom "South African Airways" i holandskom firmom za prozivodnju biogoriva "SkyNRG" radi na pretvaranju zrna duvana u gorivo za avione.

Holandska kompanija u Južnoafričkoj Republici (JAR) radi na prozivodnji hibridne sorte duvana bez nikotina pod nazivom Solaris, a očekuje se da bi prozivodnja biogoriva mogla početi u roku od nekoliko godina, navode tri kompanije, a prenosi Frans pres.

- U početku, ulje iz semena duvana biće pretvarano u gorivo za avione, a u narednim godinama očekujemo da ćemo biogorivo proizvoditi i od ostalih delova biljke - navele su firme.

Biogorivo koje se koristi u avio-industriji, proizvedeno iz obnovljivih izvora kao što su biljke, može da smanji emisiju štetnih gasova za 50 do 80%. Avio-kompanije su od 2011, kada je dozvoljena upotreba biogoriva u avionima, obavile više od 1.500 letova koristeći tu vrstu goriva.

Ranije ove godine, "Boeing" je saopštio da sa partnerima s Bliskog istoka radi na proizvodnji biogoriva iz pustinjskih biljaka navodnjavanih morskom vodom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.