NavMenu

Objavljeni zakoni o stečaju i privatizaciji - Primena od polovine avgusta

Izvor: eKapija Sreda, 06.08.2014. 14:26
Komentari
Podeli

Zakoni o stečaju i privatizaciji su juče (5. jul 2014. godine) objavljeni u Službenom glasniku, a na snagu stupaju osam dana od objave (13. avgusta). I ova dva zakona, Vlada je označila kao važne i reformske.

Cilj Izmena i dopuna Zakona o stečaju je povećanje transparentnosti i sprečavanje zloupotreba kod automatskog stečaja, povećanje prava poverilaca koji su do sada imali sekundarnu ulogu u tom procesu.

Brži i transparentniji procesi trebalo bi da dovedu do povećanja stepena namirenja poverilaca u procesu stečaja. Izmenama tog zakona obezbeđuju se uslovi za poboljšanje poslovnog ambijenta, efikasnije sprovođenje stečajnog postupka i sprečavanje zloupotreba i korupcije u ovom procesu, navodi Vlada Srbije.

Predviđena je stroža kontrola rada stečajnih upravnika, a u slučaju utvrđivanja nepravilnosti u njihovom radu - ovlašćena organizacija, po sprovedenom postupku, ima pravo izricanje mera od opomene do oduzimanja licence.

Ministar privrede Dušan Vujović je obrazlažući Zakon o stečaju izjavio da su promene tog akta neznatne i da je cilj bio da se stečaj ubrza.

Prodaja 584 društvene firme do kraja 2015.

Cilj Zakona o privatizaciji je da ubrza prvatizaciju i stvori uslove za ekonomski razvoj i očuvanje socijalne sigurnosti, navodi Vlada.

Zakon o privatizaciji predviđa završetak privatizacije 584 društvene firme i rok za transformaciju u privatnu imovinu do kraja 2015.

Cilj zakona je zaštita svih ključnih instituta tržišta, posebno institut zastićenih poverilaca i instituta svojine.

Osim prodaje kapitala, koja je bila predviđena i prethodnim zakonom, ovaj zakon predviđa i mogućnost prodaje imovine.

Zakon nudi fleksibilniji izbor modela, metoda i mera privatizacije koja će omogućiti da preduzeća pronađu potencijalne partnere, investitore, kupce i vrate se u privredni život ako je to moguće, odnosno potraže rešenje u stečaju ako to nije moguće.

Taj propis predviđa strateško partnerstvo kao model prodaje i prenos kapitala bez naknade.

Predviđena su samo dva metoda prodaje, a to su tender nakon koga sledi aukcija, i drugo jednostavno prikupljanje javnih ponuda.

Merama koje prethode procesu privatizacije, predviđena je mogućnost otpisa dugova i mogućnost konverzije dugova u svojinu odnosno kapitala.

Kupac može biti domaće, ili strano pravno ili fizičko lice koje je proglašeno kupcem, odnosno lice sa kojim je zaključen kupoprodajni ugovor. Sredstva plaćanja su domaća ili strana konvertibilna valuta.

Goran Nikolić, ekonomski analitičar, izjavio je za "eKapiju" da je cilj da se privatizacija završi do kraja 2015. godine izuzetno ambiciozan, i da bi delimičana realizacija predstavljala veliki uspeh.

- Najvažniji je pristup čišćenja bilansa, tačnije da će firme biti prodate bez dugova. Finansijske obaveze preuzeće država. U tom slučaju kada potencijalni kupac razmatra neku firmu uzeće u obzir da li proizvodi ili usluge te firme mogu da ostvare dobit. Drugi problem je broj zaposlenih, kao i to što veliki sistemi imaju delove koji mogu da zarađuju i one koji ne mogu. Zato će prodaja "zdravih celina" biti interesantna – navodi Nikolić.

On dodaje da će ključnu ulogu u privatizaciji imati država, koja bi trebalo da vodi aktivnu kampanju. Ne samo medijsku, već da animira potencijalne investitore.

- Ključni interes države je da ta preduzeća počnu da rade i da što manje ljudi ostane bez posla.

Za Zakon o privatizaciji


Preuzmite PDF dokument

Za Izmene i dopune zakona o stečaju



Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.