NavMenu

Crna Gora bez hotela sa sedam zvezdica - Raskinut ugovor kuvajtske kompanije i preduzeća "Budva holding"

Izvor: Vijesti Sreda, 06.08.2014. 12:28
Komentari
Podeli

(Foto: Marija Kambić)
Posao veka "težak" 150 mil EUR, kako je najavljen, na svečanosti pre pet godina, a kojim je Budva na lokalitetu Galija nadomak Svetog Stefana trebalo da dobije prvi hotel sa sedam zvezdica "Aston Martin", prvi takve vrste u svetu, definitivno je propao.

Ugovor koji su sredinom jula 2009. u prisustvu tadašnjeg, a i sadašnjeg potpredsednika Vlade Vujice Lazovića, u velikoj konferencijskoj dovorani "Splendida" zaključili predstavnici budvanskog preduzeća "Budva holding" i kuvajtske korporacije "Investment dar", biće raskinut.

Odluku o raskidu doneo je Upravni odbor ovog preduzeća, a nju bi već u ponedeljak trebalo da verifikuje Skupština opštine. Kuvajćani su posredstvom svoje londonske podružnice "DC Invest Limited", zaključili ugovor sa "Budva holdingom", koja na Galiji u vlasništvu ima sedam hektara zemlje koja se strmo spušta do divlje plaže. Upravo na toj lokaciji, bilo je zamišljeno da se gradi prvi "Aston Martin" hotel, jer su Kuvajćani i vlasnici istoimenog automobilskog brenda.

Zamisao je bila da se gradi ekološko naselje sa nesvakidašnjim arhitektonskim rešenjima, cela komjuterska animacija bila je predstavljena medijima, ali ni do danas, pet godina kansije, Galija je i ostala utrina. Iz celog posla, Budva je trebalo da ima petinu profita, na ime svoga udela u vidu zemljišnog kompleksa. Zemljište je trebalo da bude izdato u dugogodišnji zakup, a Kuvajćani su bili spremni da dokupe okolne parcele. Na kraju je sve propalo.

Ovo je samo jedan u nizu neuspelih projekata "Budva holdinga", preduzeća, koje je ostalo i bez direktora, nakon što je Skupština opštine na prošloj sednici prihvatila ostavku poslednjeg direktora, koji se na toj poziciji zadržao svega pola godine.

- Preduzeće "Budva holding" je sa preduzećem "DC Invest Limited" zaključilo ugovor o zajedničkom ulaganju u cilju valorizacije nepokretnosti u mestu Galija. Kako do realizacije posla nije došlo, predlaže se raskid ugovora, koji povlači sa sobom i raskid ugovora o pristupanju "Budva holdinga" u privredno društvo "DC Invest Limited" - navodi se u obrazloženju odluke, koju je sačinio Sekretarijat za zaštitu imovine.

Jedini projekat "Budva holdinga" koji je ostao u igri je ugovor sa počasnim belgijskim konzulom na brdu Spas, za izgradnju golf-terena, te pratećih hotelskih i smeštajnih kapaciteta. Mada i taj projekat, osam godina tapka u mestu, a Opština je upravo pre nekoliko dana donela odluku o izmenama i dopuna Lokalne studije lokacije "Spas", čime se ide u prilog da se investitoru napokon ispune svi uslovi da dobije građevinsku dozvolu i započne gradnju.

Osim Galije, "Budva holding", nije realizovala ni ideju kada je reč o izgradnju 27-spratnog hotela "Jedro" na Zavali, niti turističkog kompleksa u Miločerskom parku, jer su svi potencijalni investitori na kraju odustajali od tih zamisli. Odmah nakon što je objavljena informacija da su Kuvajćani spremni da uđu u milionski posao, na Galiji je tokom 2009. nastala kupoprodajna groznica, te su sve okolne parcele brojni bizsnismeni otkupili od mještana.

Tokom minulih nekoliko meseci nekoliko banaka koje su izdale kredite započele su prinudnu prodaju nekoliko parcela na Galiji, jer rate nesu vraćane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.