Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 04.08.2014.| 15:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Procter & Gamble" prodaje polovinu svih brendova

(Foto: b)
Najveći svetski proizvođač robe široke potrošnje "Procter & Gamble"" (P&G) najavio je da bi u sledeće dve godine mogao da proda čak pola svojih brendova, što će rezultirati i smanjenjem broja radnih mesta.

Kompanija će se, kako prenosi Poslovni dnevnik, fokusirati na brendove sa dobrim prodajnim rezultatima kako bi uvećala prihode i smanjila troškove, a po objavljivanju ove vesti vrednost akcija P&G-a je porasla više od četiri odsto.

P&G je najpoznatiji kao proizvođač brijača "Gillette" i deterdženta "Tide", a "seču" bi moglo da doživi između 90 i 100 brendova čija je prodaja u padu u poslednje tri godine.

Naime, u prošle tri godine između 70 i 80 brendova učestvovalo je sa 90% u ukupnim prodajnim prihodima američke kompanije i donelo čak 95% dobiti.

Tokom prošle godine 80 profitabilnih brendova zabeležilo je prodaju od 84 mlrd USD, dok je ostalih 100 brendova uspelo da namakne jedva 2,4 mlrd USD prihoda.

U profitabilnoj grupi 23 brenda stvaraju između jedne i 10 mlrd USD prodajnih prihoda.

Tu se posebno izdvajaju "Pampers pelene" i "Always" ulošci, P&G brendovi sa najbržim rastom i drugi najveći kontributor prihoda u prvoj polovini ove godine.

Pored reorganizacije portfolija, kompanija u narednom periodu želi više da se fokusira na tržišta u razvoju, koja je definisala kao "motore rasta".

Motive za prodaju tako velikog broja brendova treba potražiti i u činjenici da su P&G-ovi prodajni rezultati bili slabiji od očekivanja analitičara u devet od 13 poslednjih kvartala.

Menadžment kompanije nije precizirao koji će brendovi biti "odstreljeni", ali Rojters piše da će porodični, ženski i dečji program izgubiti nešto više brendova od ostalih prodajnih programa.

Analitičar "Sanford Bernstin"-a, Ali Dibadj, smatra da će se P&G, između ostalog, odreći deterdženata "Fab" i "Trojan", brijača "Perma Sharp", kao i "Fekkai" proizvoda za negu kose.

Vrlo su male šanse da se na popisu za prodaju nađu "Gillete" "Tide", šampon "Panten", "Oral B" četkice za zube, te dezodoransi i gelovi "Old Spice".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.