NavMenu

Ko će biti novi direktor RTS-a?

Izvor: Blic Ponedeljak, 04.08.2014. 10:04
Komentari
Podeli

Iako zakon kaže drugačije - da će novog generalnog direktora birati Upravni odbor RTS posle konkursa, presudnu ulogu u njegovom izboru imaće premijer Aleksandar Vučić. Prema saznanjima "Blica", Vučić će direktora birati između najmanje šest kandidata, sa kojima je već imao razgovore.

Jedan od najozbiljnijih kandidata je Goran Karadžić, aktuelni predsednik RRA, tela koji će se novim zakonom samo promeniti ime u Savet regulatora. Karadžić po zakonu ima pravo ponovo da bude izabran za predsednika Saveta regulatora, ali nije mali broj onih koji veruju da će zapravo umesto u Savet preći u Takovsku 10. Međutim, Karadžić za "Blic" kaže da s premijerom nije imao razgovore o prelasku u RTS.

- Nisam o tome razgovarao sa premijerom i ne verujem da će premijer o tome razgovarati s bilo kim jer direktora Javnog servisa bira UO nakon konkursa - paragrafski odgovara Karadžić.

"Blic" saznaje i da je drugi Vučićev kandidat niko drugi do Dejan Jocić, suvlasnik i glavni urednik TV "Nove". Jocić već ima dovoljno iskustva s televizijama, radio je na TV "Prvoj" nakon što je ovu televiziju od "Fox"-a kupila grčka grupacija "Antena" i s kojom je napravio uspeh u Srbiji. Nakon odlaska s "Prve", uz pomoć nemačkih partnera osnovao je i TV "Novu", ali je ovaj projekat pred gašenjem jer RRA dva puta na konkursu nije htela da im dodeli nacionalnu frekvenciju.

- Jedino što mogu da vam kažem jeste da već imam vrlo ozbiljnu ponudu jedne strane medijske kuće da im vodim televiziju - neodređen je bio Jocić odgovarajući na naše pitanje.

Pored ovog dvojca, u igri je i veliki filantrop i dugogodišnji direktor i urednik B92 Veran Marić. Kao mogući kandidat, pominje se i voditelj TV "Happy" Milomir Marić, a poznavaoci medijske scene kažu da ne treba isključiti i bivšeg urednika "BK televizije" i glavnog urednika TV "Avale" Srđana Đurića.

Na kraju ne treba isključiti i mogućnosti da, ako se zna kakav odnos ima sa premijerom Vučićem, u trci za generalnog direktora RTS pojavi kandidat vlasnika TV "Pinka" Željka Mitrovića. Međutim, na osnovu medijskih zakona, vidi se da uticaj Mitrovića slabi, jer nisu prošli neki predlozi za koje se on zalagao.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.