NavMenu

Nove kvote za izvoz i uvoz - Počela primena Protokola o prilagođavanju Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.08.2014. 09:02
Komentari
Podeli

Primena Protokola o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) počela je 1. avgusta. Protokol, koji je Srbija potpisala sa EU, usvojen je da bi se očuvali tradicionalni tokovi trgovine nakon pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji i sadrži odrđeni broj koncesija iz sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA, koji je za Hrvatsku prestao da važi nakon sticanja punopravnog članstva u EU, navela je Privredna komora Srbije (PKS) na svom sajtu.

Srbija je protokolom dobila nove, veće kvote za izvoz šarana, ribljih prerađevina, vina i šećera. S druge strane, Evropska unija je dobila kvote za izvoz u Srbiju: svinja, klaničnih proizvoda, mlečnih proizvoda, povrća, žitarica, ulja, šećera, soka, alkohola, šarana, duvana i cigareta. Kvote koje je Srbija odobrila predstavljaju tek 2,4% uvoza iz Hrvatske.

Od 1. jula 2013. godine, kada je Hrvatska postala punopravna članica Evropske unije, trgovina između Republike Srbije i Hrvatske, do tada regulisana sporazumom CEFTA, počela je da se odvija prema odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zaključenog između Srbije i EU. Članom 39 tog Sporazuma predviđena je mogućnost da se prilagode odredbe u vezi sa trgovinom između nove članice, u ovom slučaju je to Hrvaska, i države koja sa EU ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, u ovom slučaju je to Srbija. Uslovi da se u novim okolnostima očuvaju povlastice iz prthodnog sporazuma bili su da dve zemlje te povlastice zaista i koriste, kao i da su povlastice veće od onih koje daje SSP, navodi PKS.

Sve koncesije iz Protokola koji je danas stupio na snagu odobrene su na osnovu ostvarene međusobne trgovine između Srbije i Hrvatske, a biće dostupne i svim državama članicama EU, ne samo Hrvatskoj.

Detalje o efektima Protokola o prilagođavanju SSP pročitajte OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Komanda vazduhoplovstva u Zemunu 25 godina čeka obnovu - Kada će početi i ko će je finansirati još nije poznato

Sagrađena je pre bezmalo jednog veka. Njenu lepotu ni do danas ne može da zaseni nijedna palata u Glavnoj ulici, a pred tom Labudicom, kako su je Zemunci nazivali, kule koje se množe širom grada zauvek će ostati ružni pačići. Zajedno sa zgradom nekadašnje Državne štamparije BIGZ-om i zdanjem Banovine u Novom Sadu čini trilogiju jednog od najvećih srpskih arhitekata Dragiše Brašovana. Oštećena je u NATO bombardovanju pre četvrt

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.