Izvor: eKapija | Ponedeljak, 04.08.2014.| 09:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nove kvote za izvoz i uvoz - Počela primena Protokola o prilagođavanju Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju

Primena Protokola o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) počela je 1. avgusta. Protokol, koji je Srbija potpisala sa EU, usvojen je da bi se očuvali tradicionalni tokovi trgovine nakon pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji i sadrži odrđeni broj koncesija iz sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA, koji je za Hrvatsku prestao da važi nakon sticanja punopravnog članstva u EU, navela je Privredna komora Srbije (PKS) na svom sajtu.

Srbija je protokolom dobila nove, veće kvote za izvoz šarana, ribljih prerađevina, vina i šećera. S druge strane, Evropska unija je dobila kvote za izvoz u Srbiju: svinja, klaničnih proizvoda, mlečnih proizvoda, povrća, žitarica, ulja, šećera, soka, alkohola, šarana, duvana i cigareta. Kvote koje je Srbija odobrila predstavljaju tek 2,4% uvoza iz Hrvatske.

Od 1. jula 2013. godine, kada je Hrvatska postala punopravna članica Evropske unije, trgovina između Republike Srbije i Hrvatske, do tada regulisana sporazumom CEFTA, počela je da se odvija prema odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zaključenog između Srbije i EU. Članom 39 tog Sporazuma predviđena je mogućnost da se prilagode odredbe u vezi sa trgovinom između nove članice, u ovom slučaju je to Hrvaska, i države koja sa EU ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, u ovom slučaju je to Srbija. Uslovi da se u novim okolnostima očuvaju povlastice iz prthodnog sporazuma bili su da dve zemlje te povlastice zaista i koriste, kao i da su povlastice veće od onih koje daje SSP, navodi PKS.

Sve koncesije iz Protokola koji je danas stupio na snagu odobrene su na osnovu ostvarene međusobne trgovine između Srbije i Hrvatske, a biće dostupne i svim državama članicama EU, ne samo Hrvatskoj.

Detalje o efektima Protokola o prilagođavanju SSP pročitajte OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.