Izvor: eKapija | Petak, 01.08.2014.| 09:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

U vršačkom SPC "Millennium" otvara se medicinski centar za sportiste - Pregledi već od 1. septembra 2014.

(Foto: millennium.rs)
Novi medicinski centar za sportiste biće otvoren u vršačkom Sportsko-poslovnom centru "Millennium" dogovorili su juče, na radnom sastanku, državni sekretar Predrag Peruničić, direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Srbije Goran Bojović i direktorka društva "Centar Millennium" Nataša Varagić, prenosi portal evrsac.rs.

Peruničić je rekao da je Vršac izabran jer je mesto okupljanja sportista iz cele Srbije i inostranstva.

- U Vršcu trenira veliki broj klubova i reprezentacija, mnogi dolaze na pripreme, ima prostora kako za igrače tako i za razvoj školskog sporta. Zdravlje mladih ljudi je najvažnije, a često se ono nedovoljno kontroliše. Godišnje, Zavod za sport i medicinu obavi 20.000 pregleda. Uskoro će deo pregleda moći da se obavi i u Vršcu - rekao je Peruničić, prenosi evrsac.rs.

On je rekao i da se uglavnom ne shvata ozbiljnost tih pregleda, te da se, kada sportisti na njih dođu, "samo se lupaju pečati".

- Mi želimo da to promenimo. Zbog toga je sklopljen ugovor o saradnji sa najjačom klinikom za sportsku medicinu Aspetar iz Dohe, koji je prethodio otvaranju medicinskih sportskih centara u Srbiji, od kojih će jedan biti i u Vršcu - rekao je Peruničić.

Direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Srbije Goran Bojović izjavio ja da je Ministarstvo sporta prepoznalo značaj izmeštanja medicinskih centara za sportiste iz Beograda, u Vršac, Niš i na Zlatar, i objasnio da će realizacija ovog projekta biti dosta brza.

- Tri kompleta opreme su već stigla i trebalo bi da do 1. septembra budu u funkciji. Medicinski centar u Vršcu biće povezan sa onim u Beogradu. Vršački lekari moći će da dobiju podršku i stručne konsultacije iz oblasti sportske medicine - rekao je Bojović, dodajući da će otvaranje ove medicinske ustanove omogućiti i nova zapošljavanja, ali smanjenje troškova za sportiste.

- Ministarstvo sporta Srbije postiglo je i dogovor sa Ministarstvom sporta Rumunije o prekograničnoj saradnji u oblasti sportske medicine. Već se zajedničkim snagama radi na kampu "Karataš" koji je od skoro u sastavu Zavoda za sport i medicinu sporta Srbije - rekao je Bojović.

Direktorka "Millennium"- Nataša Varagić predstavila je raspoložive mogućnosti i resurse hale, povodom realizacije ovog projekta.

Najverovatnije je da će novi centar za sportsku medicine biti smešten u "Kuli Millennium" ili u spoljašnjim lokalima. Potrebno je obezbediti 100 kvadratnih metara, jednu prijemnu prostoriju i još dve zasebne za stručne preglede.

- U predstojećem periodu će se selektovati i stručni kadar koji će raditi u centru. Sledeće nedelje se očekuje dolazak montažera opreme i lekara stručnjaka koji će nadzirati realizaciju ovog projekta. Posebno dobra vest za sve sportiste i roditelje je da će cena ovih obaveznih pregleda biti niža od dosadašnjih - rekla je Varagić za evrsac.rs.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.