NavMenu

"Atlantic Grupa" ostvarila rast od 2,1% u prvoj polovini 2014.

Izvor: eKapija Sreda, 30.07.2014. 18:20
Komentari
Podeli

"Atlantic Grupa", u okviru koje u Srbiji posluju "Soko Štark", "Grand kafa", "Atlantic Brands", u prvom polugodištu 2014. godine ostvarila je 327,2 mil EUR prihoda od prodaje što predstavlja rast od 2,1% u odnosu na isto razdoblje lani, saopštila je ta jompanija.

Dobit pre kamata i poreza (EBIT) iznosi 30,8 mil EUR i porasla je 5,4% u odnosu na prvo polugodište 2013. godine, dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 17,5 mil EUR i predstavlja rast od 14,8%.

- Uprkos vrlo izazovnom poslovnom okruženju koje čine nepovoljna makroekonomska kretanja u regionu i šire kao i nepovoljna tržišna kretanja u većini proizvodnih kategorija, "Atlantic Grupa" je u prvom polugodištu 2014. godine osigurala rast prihoda i profitabilnosti. Pritom je poseban naglasak bio na širenju proizvodnog i distributivnog portfolija, kapitalnim investicijama u novi proizvodni pogon energetskih pločica, kao i upravljanju rizicima.U nastavku godine naglasak će biti na daljem razvoju poslovanja, upravljanju rizicima, održavanju likvidnosti iupravljanju finansijskim obavezama - istakao je Zoran Stanković, potpredsednik Uprave "Atlantic Grupe" za finansije.

Prvu polovinu 2014. godine najviše je obeležio uspešan početak distribucije "Unileverovog" asortimana (Knorr, Hellman's, Axe, Rexona, Brut, Signal, Coccolino, Domestos, Cif i mnogi drugi) na tržištu Hrvatske i Slovenije i izgradnja nove fabrike energetskih pločica "Multipower" iz asortimana sportske i aktivne prehrane u Industrijskom parku Nova Gradiška koja je započela u aprilu 2014. godine. Izgradnja ide po planu i u toku je montaža krovnih i zidnih panela i postavljanje infrastrukture za novu proizvodnu lokaciju. Prvi proizvodi s novih linija na tržištu se očekuju u prvom kvartalu 2015. godine. Reč je o projektu ukupne vrednosti od 16 mil EUR koji će u prvoj godini proizvodnje otvoriti 50, a uz planirani rast poslovanja u završnici 160 novih radnih mesta.

Posmatrano po tržištima, najveći rast ostvaren je na tržištu Slovenije (rast od 21,5%) koje čini 15,3% ukupnih prihoda od prodaje. Tržište Hrvatske je najveće u ukupnom prihodu od prodaje sa 25,3% i ostvarilo je rast od 8,2 posto. Tržišta Rusije i ostalih zemalja ZND-a su ostvarila rast od 2,0 posto i time čine 5,6 posto ukupnih prihoda od prodaje Grupe.

Sopstvene robne marke "Atlantic Grupe" učestvuju u prodaji sa 68,2 posto, distribucija proizvoda robnih marki principala s 17,6 posto, apotekarski lanac Farmacia sa 6,3 posto, dok proizvodi koje "Atlantic Grupa" proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sisteme u zemlji i inostranstvu u ukupnom prihodu od prodaje učestvuju sa 7,8 posto.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.