NavMenu

Zakon o diplomatiji vraćen u proceduru - Razmatranje dorađenog predloga u drugoj polovini 2014. godine

Izvor: Danas Utorak, 29.07.2014. 09:55
Komentari
Podeli


Predlog zakona o spoljnim poslovima je vraćen u proceduru posle martovskih izbora i nalazi se na doradi, kaže za "Danas" Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, odgovarajući na pitanje da li će se ubrzo taj predlog naći u skupštinskoj proceduri, kako je u više navrata u prethodnih godinu i po dana najavljivao njegov prethodnik na funkciji Ivan Mrkić.

Ministar Dačić precizira da će dorađeni predlog biti razmatran u drugoj polovini godine.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, komentariše za "Danas" da odlaganje usvajanja novog zakona o spoljnim poslovima pokazuje da on trenutno nije među prioritetima, za razliku od ekonomskih mera i izričitih zahteva EU u pojedinim oblastima.

- Iako se ne nalazi na listi prioriteta, izmenjeni zakon o spoljnim poslovima je važan jer će tim dokumentom biti jasno određena spoljna politika Srbije. Naime, neće biti ostavljen prostor za neke od nedoumica koje su dosad postojale. Nužno je pronaći zakonski okvir za važne izmene - ukazuje Joksimovićeva.

Kako nezvanično navode diplomatski izvori "Danasa", ostaje pitanje u kojoj meri će prvobitni tekst predloga biti izmenjen. U tom kontekstu, ističu da je naročito "upitno" da li će ostati odredba o izrazito niskim kvotama za nekarijerne diplomate koje mogu da budu postavljene za ambasadore, kao i o godinama iskustva profesionalnih diplomata pre nego što budu izabrani na ambasadorsku funkciju.

Podsetimo, Mrkić je tokom ministarskog mandata izjavljivao da će novi zakon omogućiti da glavni kriterijum bude stručnost, a ne politika. Kako je naveo, to bi trebalo da obezbedi da "profesionalizam, iskustvo i znanje stranih jezika budu ispred politike kada je reč o imenovanju diplomata".

- Želimo snaženje mehanizma koji će opsluživati državno rukovodstvo u vođenju spoljne politike i predstavljati oslonac državne politike, poput odbrane i unutrašnjih poslova. Taj mehanizam će biti osavremenjen i stručno primeren potrebama moderne Srbije, ostvarivanju njenih glavnih spoljnopolitičkih ciljeva i, posebno, jačanju njene privrede - ukazivao je Mrkić, inače aktuelni savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića za spoljnu politiku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.