NavMenu

"Millhouse Capital Investment" i "Advent International" najozbiljniji kandidati za Hypo banku

Izvor: Tanjug Sreda, 23.07.2014. 12:35
Komentari
Podeli
U trci za preuzimanjem mreže banaka-ćerki austrijske Hypo Alpe Adria banke u jugoistočnoj Evropi bilo je sedam zainteresovanih, od kojih dvoje imaju dobre šanse, tvrdi bečki "Prese". Međutim, dodaje da će za Austriju to biti loš posao, jer nijedan od ponuđača ne želi da plati očekivanih 500 mil EUR.

Austrija mora, prema nalogu Evropske unije, da proda Hypo Alpe Adria banku, odnosno njenu mrežu na jugoistoku Evrope, još tokom ove godine. Radi se, kako ističe "Prese", o glavnom delu Hypo banke, jer obim poslovanja banaka-ćerki u jugoistočnoj Evropi iznosi više od 7 mlrd EUR i ponovo je profitabilan.

Da bi se prodaja učinila primamljivijom za kupce iz tih banaka su izdvojeni loši krediti u preduzeće koje je osnovala država, s ciljem da restrukturira ostatak banke. U tom preduzeću se nalaze svi loši poslovi banke, kako nenaplativi krediti, tako i nekretnine koje se mogu teško prodati, a ukupna vrednost se procenjuje na oko 17 mlrd EUR.

Prema informacijama austrijskog lista, za mrežu Hypo banke u jugoistočnoj Evropi ima sedam zainteresovanih firmi, od kojih dobre šanse imaju samo dve.

Radi se, kako dodaje list, o jednoj finansijskoj grupaciji sa sedištem u Londonu - "Millhouse Capital Investment Group", kao i o američkom investicionom fondu "Advent International". "Advent" je jedan od najvećih američkih fondova, i Amerikanci su zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj sačinili konzorcijum.

Ulazak "Millhouse" grupacije u trku za Hypo banku je iznenađenje, jer se radi o finansijski jakoj, ali široj javnosti manje poznatoj grupaciji. Ova grupacija danas je pod vođstvom Ralfa Dodta, nemačkog investitora sa ruskim poreklom.

Grupacija raspolaže sa 42 kompanije-ćerke i ima kapital od 4,2 mlrd EUR, a ima udele i u četiri banke - od kojih su dve u SAD, jedna u Aziji i jedna u Južnoj Americi. Osim za Hypo banku, ova grupacija se interesuje i za preuzimanje jedne banke u Izraelu.


Nedavno su objavljene informacije da su za Hypo zainteresovane ruska Expobanka i bugarska "Via grupacija", koje su ispale tokom procedure podnošenja ponuda.

Za poreske obveznike u Austriji prodaja Hypo banke u jugoistočnoj Evropi neće biti dobar posao, jer procenjenu vrednost od 500 mil EUR, kako tvrdi "Prese", neće da plati nijedan od ponuđača. U finansijskim krugovima, ukazuje list, procenjuje se da bi cena iznad 250 mil EUR bila nerealna, a i zbog aktuelnog ekonomskog stanja na Balkanu nije moguće postići bolju cenu.

Austrijski ministar finansija Mihael Špindeleger moraće da prihvati takvo stanje, jer ako bi Hypo banka ostala u vlasništvu države, to bi vodilo ka povećanju državnog duga za 7 mlrd EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.