NavMenu

Uređen skver kod Kalenić pijace - Uskoro još 10 urbanih džepova u Beogradu

Izvor: eKapija Sreda, 16.07.2014. 09:08
Komentari
Podeli

(Foto: Suzana Obradović)
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić prisustvovali su sinoć otvaranju revitalizovanog skvera sa novim dekorativnim osvetljenjem kod Kalenić pijace, piše "Beoinfo".

Gradonačelnik je podsetio da je pre samo nekoliko sedmica obnovljen plato "Đoke Vještice" ispred Beograđanke, kada je i rečeno da će biti nastavljeno sa praksom obnavljanja i ulepšavanja manjih beogradskih trgova.

-I danas smo ovde na uglu ulica Krunske i Golsfordijeve, gde ovaj trg izgleda potpuno drugačije nego što je izgledao pre samo nekoliko sedmica, što potvrđuju i izuzetno pozitivne reakcije građana. Ideja je da, uz minimalne investicije pojedini delovi grada izgledaju lepše, atraktivnije i privlačnije za svakodnevni život građana – istakao je Mali.

Gradonačelnik je ukazao da je tokom obnove skvera kod Kalenić pijace postavljeno novo LED osvetnjenje, koje troši manje struje skoro duplo nego obično osvetljenje, sa ciljem da se poveća energetska efikasnost u gradu.

–Sa ovom praksom će biti nastavljeno. Cilj nam je da do kraja godine još desetak ovakvih sličnih - urbanih džepova sredimo. Tako će već do kraja sledeće sedmice biti sređen sličan prostor na ulglu Mileševske i Petrogradske – najavio je gradonačelnik.

On je dodao da se za slične rekonstrukcije rade užurbano projekti, kako bi tokom ove i naredne godine bilo što više ovakvih mesta, koji su prilagođeni građanima prestonice.

Najveći doprinos promenjenom imidžu skvera dalo je zasađeno ukrasno šiblje na zelenim površinama i dekorativno osvetljenje.

Radnici "Zelenila Beograd" dodatno su ozelenili skver sadnjom 36 komada kotoneastera, 50 lonicera, 9 forzicija, 32 mahonije, 94 crvenolisna berberisa i oko 10.000 komada sezonskog cveća-lepi jova, begonija, kadifica, ageratuma, 2000 perena – bršljena, hlorofituma i plave trave, kao i 10 komada ukrasnih četinara - tuja.

Razmešteni na unapred osmišljen način po vrstama i bojama, ukrasno šiblje i cveće, stvaraju kompoziciju koja daje novi sjaj ovoj "zelenoj oazi" u urbanom jezgru grada okruženoj ciglom, betonom i asfaltom. Pored ovih, izvedeni su i radovi na orezivanju i formiranju krošnji stabala platana, ofarbano je 29 klupa i 10 đubrijera, detaljno su očišćene staze i plato u površini od 700 m2 i izvršena je manja popravka čvrstog zastora.

Šest novih kandelabara, koje su postavili radnici JKP "Javno osvetljenje" omogućiće ugodan doživljaj na ovom prostoru i tokom noći.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.