Izvor: eKapija | Utorak, 15.07.2014.| 09:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vrbas dobija LED osvetljenje - Javnu rasvetu menja kompanija "HeSaLight"

(Foto: Suzana Obradović)
U Vrbasu počinje realizacija pilot projekta zamene postojeće javne rasvete sa LED rasvetom, na osnovu dogovora koji su u martu ove godine postigle Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju", kompanija "HeSaLight" i Društvo inženjera i tehničara Vrbasa.

Kako je saopštio Igor Milović, direktor JP "Direkcija za izgradnju", kompanija "HeSaLight" će o svom trošku zameniti postojeću rasvetu na 14 mesta u ulicama Maršala Tita i Danila Bojovića, koje je odredila Kancelarija za enegetski menadžment opštine Vrbas.

- Merenja potrošnje, jačine i kvaliteta osvetljenja vršiće se sledeća tri meseca, a nakon toga uradiće se proračun isplativosti zamene postojeće rasvete, kao i period povraćaja investicije. Takođe, biće postavljena i tri reflektora za ukrasnu rasvetu ispred Reformatorske crkve u centru grada - rekao je Milović.

Primena ovog tipa osvetljavanja ubrzano osvaja sve oblasti - semaforsko i ulično osvetljenje, svetleće reklame, direktno i indirektno osvetljenje, dekorativno osvetljenje sve više preuzima LED. Primenjuje se u ugostiteljskim objektima, poslovnim i stambenim prostorima, na ulici, u galerijama.

- LED tehnologija je toliko napredovala da možemo očekivati da će u bliskoj budućnosti zameniti svu postojeću rasvetu. Nekoliko glavnih razloga koji idu u prilog tome su velika ušteda energije, mala radna temperatura i dugotrajnost. Najvažnija činjenica je da LED tehnologija koristi jako malu količinu električne energije. Poređenja radi, LED reflektor od 30W ima istu jačinu osvetljaja kao halogeni od 150W, a pri tom će trajati i od 5 do 10 puta duže - rekao je Milović.

"HeSaLight" ima dogovor sa danskim Export Credit Fond koji omogućava jedinstveni program finansiranja svojih klijenata. "HeSaLight" je prepoznala trend u energetskoj politici Evropske unije i Srbije smanjenja potrošnje energije, odnosno iznalaženja tehničkih mogućnosti da se ispoštuju direktive EU do 2020. godine, te našla način da uz beskamatnu finansijsku pomoć, tačnije otplatu investicije na bazi uštede u električnoj energiji i održavanju, pomogne opštinama da izvrše tranziciju sa energetski neefikasnog, na novi, energetski, tehnološki i ekološki najsavremeniji sistem rasvete.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.