Izvor: eKapija | Ponedeljak, 14.07.2014.| 18:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od atentata do rata - Pogledajte dokumentarni serijal posvećen stogodišnjici Velikog rata

Ako do sada već niste, obavezno pogledaje barem neku epizodu serijala "Od atentata do rata - telegrami", koja se emituje na 1. programu "Radio-televizije Srbije".

Iz ovog dokumentarnig video serijala saznaćete kako je konstruisan rat sa Srbijom nakon ubistva Franca Ferdinanda, kako je njegov lik i delo doživljen u evropskim prestonicama, šta su izveštavali poslanici Kraljevine Srbije iz vodećih zemalja Evrope u to vreme. Serijal će vas vratiti u dane od pre sto godina - govorom, dokumentima, fotografijama, vrednosnim sudovima... Hronološki poređani dokumenti kreiraju vernu sliku događaja u Evropi, u periodu od atentata do početka rata.

Promocija dokumentarnog serijala posvećenog stogodišnjici Velikog rata, kao i zbornika "Prvi svetski rat i balkanski čvor", održana je na samu stogodišnjicu - 27. juna, u Belom dvoru u Beogradu.

Svečanosti su, osim prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, prisustvovali i profesor doktor Momčilo Pavlović,
državni sekretar Ministarstva prosvete i nauke Aleksandar Belić, kao i dekan Fakulteta bezbednosti prof. dr Radomir Milašinović.

Dokumentarni serijal počeo je 27. juna, a biće prikazano ukupno 37 epizoda, koliko je i bilo prepiski između Beograda i Beča.

Projekat realizuju Institut za savremenu istoriju, "VAF group" i "Invictus Media", a prijatelji su "PMC Inženjering", "Orgon", "RAD commerce", RTS, "Srbija Danas", "Telekom Srbija", Grad Beograd, Vojni muzej, Narodni muzej i Arhiv Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.