NavMenu

Vlada usvojila Zakon o radu i Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju

Izvor: B92 Nedelja, 13.07.2014. 11:17
Komentari
Podeli

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Vlada jednoglasno usvojila Zakon o radu i Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Kako je najavio, ovi zakoni će biti u Skupštini u utorak, a o tome će se glasati u četvrtak. Taj zakon o radu će, rekao je, ceo svet da pozdravi.

- Danas imamo dve vrste vesti i pomešana osećanja, jedna je ona na koju sam ponosan - Srbija je konačno i suštinski krenula u ekonomske reforme, to nije više priča, a bila je prazna priča, prethodnih 13 godina - rekao je Vučić.

Premijer je objasnio da je Vlada uprkos pritiscima i protestima donela odluku da usvoji Zakon o radu i Zakon o PIO, i istakao da će to biti jedna od stvari kojima će se Vlada pohvaliti za 100 dana rada. Predsednik Vlade se zahvalio ministru finansija Lazaru Krstiću koji je podneo ostavku, i istakao da nije bilo svađe sa njim oko para, plena, sujete.

- Mi se slažemo, sve što je Lazar rekao je tačno. Srbiju su upropastili neodgovorni političari neodgovornim odlukama - istakao je Vučić.

Poručio je i da "ni za jotu" neće odstupiti od sprovođenja ekonomskih reformi i mera fiskalne konsolidacije, da neće popustiti ni pred pritiscima, te da nema više pregovora.

- Ni za jotu Vlada neće da popusti. Neću da popustim ni slučajno. I tačka - rekao je Vučić.

Premijer je, povodom protesta sindikata u Nemanjinoj za vreme usvajanja izmena zakona o radu i o penzijsko-invalidskom osiguranju na vladi, rekao da je naložio da se policijsko obezbeđenje povuče.

- Ne vidim šta ćete da uradite, da zapalite zgradu? Ja mišljenje neću promeniti - rekao je Vučić.

Naveo je i da smo podizanje plata i penzija platili 705 milijardi dinara.

- Zakon o radu iz 2005. doveo je do opadanja 354.000 radnih vesta, od čega je najveći broj na žalost u privatnom sektoru - 318.000 - kaže Vučić.

- Da nije bilo takvih neodgovornih ljudi, javni dug bio bi niži za trećinu i iznosio bi 45 odsto BDP-a. Takva neogdovorna politika dovela je Srbiju u situaciju da preduzima teške mere - objasnio je Vučić.

Govoreći o Zakonu o radu, premijer je rekao da su zakon koji je važio od 2005. godine, kao i loša politika prethodnih vlasti, doveli do toga da bez posla ostane najviše onih iz privatnog sektora. "Neki su štitili pozicije, sindikalna prava, limuzine, a radnike nisu štitili", rekao je premijer.

Pogledajte šta piše u dokumentima objavljenim na sajtu Ministarstva rada.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju

Zakon o radu

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.