NavMenu

"Fiat 500L" neće lako u Rusiju - Moskva i dalje ne pristaje na bescarinski izvoz nekoliko proizvoda

Izvor: Beta/Blic Četvrtak, 10.07.2014. 15:58
Komentari
Podeli
Neće biti lako da se zona slobodne trgovine sa Rusijom proširi i na "fiat 500L", cigarete i stari sir, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, o visini rudne rente koju NIS plaća u Srbiji biće formirane radne grupe.

- Razgovarali smo o NIS-u i rudnoj renti i dogovor je da oni koji sarađuju, te probleme i rešavaju. Dogovorili smo formiranje radnih grupa i to ćemo na ovakav nači da rešavamo - rekao je Vučić "Radio-televiziji Srbije" u Moskvi.

Upitan da li će Rusima, čiji je "Gazprom Neft" većinski vlasnik NIS-a, ostati rudna renta od 3%, Vučić je odgovorio da bi on "to gledao malo kompleksnije". Dodao je da su prethodne vlasti su napravile loš aranžman.

- Mi ćemo uspeti da i tako loš aranžman uspeti da koliko-toliko promenimo i napravimo boljim - tvrdi Vučić.

Na pitanje da li će i kako NIS preuzeti pančevačku "Petrohemiju", Vučić je rekao da su navodi da Srbija Rusima pokloniti "Petrohemiju" - gluposti.

- "Petrohemija" je u ogromnom minusu i imamo ogromne dugove. Mi molimo Boga da neko ko može da spusti cenu gasa i primarnog benzina uzme "Petrohemiju" i sačuva 1.750 zaposlenih i da im pravi posao - rekao je Vučić, i podsetio da je to preduzeće jedan od najvećih izvoznika i privrednih subjekata u Srbiji.

Vučić tvrdi da je dobio obećanja da će ruska strana razmotriti i da se zona slobodne trgovine proširi i na "fiat 500L", cigarete i stari sir.

- Razgovarali smo i o velikom trgovinskom centru u Moskvi i radu naših građevinskih kompanija - rekao je Vučić.

Istakao je da nema nikakve sumnje da će Srbiji vrata u Rusiji u ekonomskom smislu biti otvorena.

- Naišli smo na iskren i otvoren odnos i zahvalan sam Rusima na tome - rekao je Vučić.

List "Blic" objavio je danas da ruski zvaničnici ne pristaju da se "fiat" uvozi bescarinski i ovaj svoj stav su jasno izneli i nisu hteli da revidiraju ni u poslednje dve godine.

- Stav zvaničnika u Moskvi je da Rusija puno ulaže u svoju automobilsku industriju i za njih bi bilo loše da omoguće bescarinski uvoz. Ovaj stav je takav bio od početka i malo je moguće da će se suštinski promeni - kaže izvor "Blica".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.