NavMenu

Rođendan Nikole Tesle

Izvor: eKapija Sreda, 09.07.2014. 16:30
Komentari
Podeli

Rođendan Nikole Tesle, 10. jul, obeležiće se širom Srbije jedinstvenom manifestacijom pod nazivom Tesla dan. Ovu manifestaciju će u stogodišnjim laboratorijama Elektrotehničkog fakulteta svečano otvoriti dekan Elektrotehničkog fakulteta dr Branko Kovačević i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Svi koji se tog dana nađu u Negotinu, rodnom mestu Đorđa Stanojevića, čoveka zaslužnog za elektrifikaciju Srbije, moći će da zavire u spomen sobu posvećenu ovom vizionaru. Kako su Tesla i Pupin kovali zajedno planove za mir u svetu, imaće prilike da saznaju oni koji taj dan budu proveli u Idvoru i posete Zavičajni kompleks Mihajlo Idvorski Pupin. Zahvaljujući izložbi Muzeja Nikole Tesle, na Fruškoj gori će 10. jul obeležiti Teslin čudesni svet elektriciteta, nadomak Knjaževca vam po prvi put otvara vrata neobičan stari mlin sa hidroelektranom, a luksuzni beogradski hotel Square Nine vam pruža mogućnost da se osetite posve posebno uz jela sa stogodišnjeg Tesla menija.

Ukoliko ste baš 10. jula u zapadnoj Srbiji, ne propustite da obiđete hidroelektranu "Pod gradom" u Užicu, najstariju hidroelektranu sagrađenu prema Tesla principima 1900. godine, samo četiri godine nakon Nijagare! Svi koji Tesla dan reše da provedu u Leskovcu moći će da prisustvuju tradicionalnom obeležavanju Teslinog rođendana u Narodnom muzeju Leskovca, koje organizuje udruženje "Izgradimo Teslin toranj". Nišlije i posetioci Niša proslaviće Tesla dan uz posetu čuvenoj hidroelektrani Sveta Petka, a u obilazak će ih poveti Turistička organizacija Niša. I to nije sve…

"Iskoristi svoju energiju na najbolji način", poručuje "Schneider Electric", koji za Tesla dan poklanja specijalne Unica Wireless prekidače za osvetljenje onima koji pošalju najkreativniji odgovor na pitanje "Zašto je Tesla bitan?".

Muzej Nikole Tesle pak tokom čitavog dana poklanja besplatan ulaz na svoju stalnu postavku i izložbu Tesline umetničke kolekcije.

Tesla dan organizuje Klaster puteva kulture koji udružuje preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta. Tesla dan su podržali Grad Beograd, "Elektroprivreda Srbije", kompanije "Schneider Electric", "ENEL PS", "Trizma", "Doncafe", "Ernst&Young", "ITAcademy", a prijatelji projekta su "Infostud" i Centar za promociju nauke.

Projekat postavljanja kulturno turističke rute Putevima Tesle započeo je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, a podržali su ga Elektroprivreda Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja, Sektor za turizam ministarstva finansija i privrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja i Ministarstvo energetike.

- Cilj manifestacije Tesla dan i same rute Putevima Tesle je da prikaže Srbiju i Beograd u nekom drugom svetlu. Da pokaže da to nije samo zemlja gostoljubih ljudi i provoda, već i zemlja kulture, nauke, privrede i preduzimljivih ljudi. Na ovaj način želimo da stvorimo jak i prepoznatljiv brand, da privučemo pažnju kako turista, tako i biznis sektora, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske ehikasnosti i IT-a. Kulturna ruta Putevima Tesle je jedinstven primer projekta koji je uspeo da udruži više sektora – kulturu, nauku, obrazovanje, turizam i privredu - objašnjava Manuela Graf iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, inače generalni menadžer Klastera puteva kulture.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.