NavMenu

Pokretanje kopa Veliki Crljeni u drugoj polovini avgusta

Izvor: Tanjug Sreda, 09.07.2014. 14:07
Komentari
Podeli
Ponovo pokretanje proizvodnje uglja, posle poplava, na kopu Veliki Crljeni, očekuje se u drugoj polovini avgusta, što bi sa ostalim kopovima obezbedilo 70% prozvodnje uglja potrebne za normalno funkcionisanje elektronergetskog sistema, najavio je danas savetnik za površinsku ekploataciju u Ministarstvu rudarstva i energetike Ivan Janković.

Pokretanje proizvodnje na kopu Veliki Crljeni, Rudarskog basena "Kolubara", obezbediće dodatnih 20.000 tona uglja dnevno, na onih 45.000, koje proizvode kopovi Polje D i B, koja su brzo vraćena u funkciju. Tada bi ukupna proizvodnja iznosila oko 65.000 tona, što je 70% prozvodnje uglja, potrebne za normalno funkcionisanje elektronergetskog sistema, kazao je Janković na konferenciji na temu "Kako su poplave uticale na elektroenergetsku bezbednost Srbije", održanoj u pres centru UNS-a.

Prema njegovim rečima, taj kop je u fazi sanacija, a procenjena količina vode u njemu iznosi 25 miliona kubnih metara. Trenutno 33 pumpe visokog kapaciteta, rade na ispumpavanju vode, nivo je spušten ispod bagera, tako da se pristupilo njegovoj revitalizaciji.

- Moramo razmišljati o dodatnoj zaštiti površinskih kopova i moramo se pripremiti za evenalnu novu elemetarnu nepogodu - kazao je Janković.

On je istakao da se mora raditi na dodatnom obezbeđivanju nasipa i regulaciji rečnih tokova, a razmišlja se i o mogućnosti interventog dejstva, da se količina nadolazeće vode preusmeri u nekom drugom pravcu i spasu površinski kopovi.

Za sve treba da se urade projektna rešenja, da sutra ne bismo došli u situaciju, da prilikom ispumpavanja vode, ne dođe do urušavanja etaža i oštećenja rotacionih bagera čija vrednost se kreće od 10 do 20 mil EUR, precizirao je Janković.

On je podsetio da je na nivou resornog Ministarstva formirana radna grupa koja se bavi planom sanacije površinkih kopova, urađen je projekat sanacije i elaborat procene štete, a Institut "Jarosav Černi" uradio je elaborat u kome su definisane količine vode, koje se smeju ispuštati u rečno korito Kolubare.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.