NavMenu

Izgradnja koridora između Srbije i Italije za najviše 2 godine - Potpisani sporazumi o saradnji dve zemlje

Izvor: eKapija Sreda, 09.07.2014. 13:52
Komentari
Podeli
(Foto: pks.rs)
Italijanska regija Frijuli Venecija Đulija biće sagovornik Srbije u oblasti infrastrukture, saobraćaja i trgovine, istaknuto je sinoć u Ambasadi Italije u Beogradu, kada je najavljena i izgradnja putnog koridora koji bi spojio gradove Pardenone i Kragujevac. Na svečanosti povodom početka šestomesečnog italijanskog predsedavanja EU potpisana su tri sporazuma o privrednoj i naučno-tehnološkoj saradnji Italije i Srbije.

Sporazum o saradnji Privredne komore Srbije i italijanskog udruženja industrijalaca Finest potpisali su predsednici ovih asocijacija privrednika Željko Sertić i Mauro Del Savio.

Sporazum o saradnji u oblasti saobraćaja potpisali su predstavnik Konzorcijuma Koridori Italija-Srbija Đuzepe Bortolusi, direktor firme "Srbijatransport a.d. Goran Aleksić i direktor firme "Železnički integralni transport" Beograd Svetozar Milanović. Sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji dve zemlje potpisali su predsednik Area Science Parka Adrijano De Majo i državni sekretar srpskog Ministarstva prosvete Aleksandar Belić.

- Sporazum koji se odnosi na izgradnju saobraćajnih koridora između Italije i Srbije gotovo tri godine se dogovarao - rekla je potpredsednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović napominjući da to nije više pitanje dve vlade, već su u pitanju kompanije koje su se dogovorile.

Potpredsednica Vlade rekla je da su u pitanju i italijanske i srpske kompanije i da će izgradnja koridora biti realizovana brzo, što znači u roku od jedne do dve godine. Mihajlović je objasnila da se radi o izgradnji saobraćajnica koje nedostaju da bi se spojio Kragujevac sa regijom Frijuli Venecija Đulija i lukom Pordenone.

Predsednica italijanske regije Frijuli Venecija Đulija Debora Serakjani ocenila je da su potpisani sporazumi veoma važni za taj italijanski region i za sveukupne odnose Italije i Srbije, naglašavajući da je Italija najznačajniji trgovinski partner Srbije.

- Regija Frijuli Venecija Đulija ima ulogu italijanskog sagovornika Srbije u tri veoma važne oblasti: u oblasti infrastrukture i saobraćaja, zatim u oblasti naučno-tehnoloških istraživanja i u trgovini - navela je Serakjani.

- Italija sada, budući da je započela šestomesečno predsedavanje EU, želi da pomogne Srbiji na njenom evropskom putu, ali takođe želi i da pomogne Srbiji da zajedno sagradimo infrastrukturu koja će nas povezivati - kazala je Serakjani.

- Mislim da sada postoje uslovi da se dodatno ojačaju i poboljšaju odnosi koji su i inače dobri - rekla je Serakjani i poručila da će italijanski investiortori nastaviti da ulažu u Srbiju, jer našu zemlju smatraju veoma važnom za stabilnost ovog dela Evrope.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma prisustvovao je i ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.