NavMenu

Počela proizvodnja otkrivke na "Tamnava-Zapadnom polju"

Izvor: eKapija Sreda, 09.07.2014. 12:29
Komentari
Podeli

Milorad Grčić, direktor Rudarskog basena "Kolubara", situaciju u "Kolubari" posle poplava ocenjuje teškom, ali kako ističe, zahvaljujući ogromnom zalaganju zaposlenih napravljeni su veliki pomaci, saopšteno je RB "Kolubara".

- Uspeli smo munjevitom brzinom da pokrenemo proizvodnju na Polju "B" i Polju "D", kopovima koji su bili delimično potopljeni. Sa ova dva kopa se za potrebe TENT-a otprema oko 45.000 tona, što je polovina dnevne proizvodnje RB "Kolubara" u redovnim uslovima – naglašava direktor Grčić.

Kako je istakao Milorad Grčić, direktor RB "Kolubara", veliki posao je urađen i na saniranju posledica poplava na kopu "Veliki Crljeni", gde je u toku sanacija rotornog bagera koji je radio na otkopavanju uglja na ovom kopu.

- Sopstvenim snagama, uz pomoć pumpi koje smo dobili od najvećih srpskih firmi, uspeli smo da iz vode oslobodimo bager koji otkopava ugalj. Stručne ekipe su sada na terenu, pored remontnih poslova na bageru, nastavićemo da ispumpavamo vodu iz ovog kopa još par dana. Realno je očekivati da će tokom avgusta meseca ponovo početi proizvodnja uglja na kopu "Veliki Crljeni", što će povećati proizvodnju iz RB "Kolubara" za još 20.000 tona uglja dnevno, što znači da ćemo proizvoditi oko 65.000 tona uglja dnevno ili 70% od dnnevnog plana – rekao je Grčić i istakao da je tokom prethodnog vikenda počela i proizvodnja otkrivke (zemlje iznad uglja) na kopu "Tamnava-Zapadno polje".

Prvi BTO (bager-traka-odlagač) sistem na površinskom kopu "Tamnava-Zapadno polje", koji nije poplavljen, jer je lociran na najvišoj visinskoj koti, ponovo je uključen u proizvodni proces. Zahvaljujući velikom zalaganju zaposlenih na ovom kopu i stručnim službama "Metala" završeni su remontni radovi i rekonstrukcija proizvodne linije i pokrenuta je proizvodnja otkrivke na kolubarskom ugljenokopu koji je tokom majskih poplava pretrpeo najveću štetu.

- Prema poslednjoj informaciji koju smo dobili iz EPS-a, EPS raspisuje tender za uslugu ispumpavanja vode iz tamnavskog kopa "Zapadno polje".Uporedo sa ovim aktivnostima, naš plan je da pumpe koje sada rade na ispumpavanju vode iz kopa "Veliki Crljeni" ovde zadržimo još neko vreme, a za nekoliko dana ćemo sve pumpe sa cevovodima premestiti na "Tamnava-Zapad" da počnu da spuštaju nivo vode u ovom kop - rekao je Milorad Grčić.

Na površinskom kopu "Tamnava-Zapadno polje", najproduktivnijem kopu RB "Kolubara", prošle godine je proizvedeno 14.6 miliona tona uglja i 33.1 miliona kubika otkrivke, odnosno polovina ukupno proizvedenih količina uglja i otkrivke na kolubarskim kopovima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.