Izvor: eKapija | Sreda, 09.07.2014.| 11:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Italijanske sadnice sa plantaža "7. juli" u Sirigu - Kako će izgledati investicija kompanije "Ferrero" u Srbiji?

(Foto: Suzana Obradović)
Prva plantaža lešnika italijanske kompanije "Ferrero" u Srbiji biće podignuta na parcelama poljoprivrednog preduzeća "7. juli" u Sirigu, saznaje "eKapija".

Kako su za naš portal rekli u Ministarstvu poljoprivrede, projektom je predviđeno da se na ovoj lokaciji podigne matični zasad leske i razvije rasadničarska proizvodnja, tako da se iz rasadnika dobijaju sadnice, odnosno reprodukcioni sadni materijal koji bi služio za podizanje novih plantažnih zasada.

Nove plantaže podizali bi proizvođači u Srbiji nabavljajući sadnice pod povoljnijim uslovima uz finansijsku podršku države, istovremeno razvijajući kooperantske odnose sa italijanskom kompanijom koja bi kasnije od njih otkupljivala lešnik.

- Plan je da zasadi leske koji će biti obuhvaćeni "Ferrero" projektom budu podignuti sa odgovarajućim sortimentom (italijanske sorte - Tonda Gentille D. Langhe, Tonda Romana,Tonda Giffoni i dr.) pogodnim za konditorsku industriju i uz adekvatnu savremenu tehnologiju gajenja - kažu u Ministarstvu.

- Italijanska strana obezbedila bi budućim proizvođačima lešnika nabavku sadnog materijala po znatno pristupačnijim cenama, dok bi Ministrarstvo poljoprivrede učestvovalo u finansijskoj podršci – refundaciji troškova nabavke kupljenih sadnica leske i to kroz bespovratna sredstva u procentualnom odnosu i kroz kreditna sredstva banke, gde ministarstvo subvencioniše deo kamatne stope.

Kako je ranije najavljeno, predlog kompanije "Ferrero" je da realizacija investicije krene u septembru. Ministarstvo je organizovalo radnu grupu koja će biti zadužena za podršku italijanskoj kompaniji, proverava se da li su parcele poljoprivrednog zemljišta preduzeća "7. juli" predmet restitucije, a organizovan je i sastanak predstavnika "Ferrera" i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi u cilju edukativne podrške za buduće domaće kooperante na terenu.

- Ministarstvo će učestvovati po potrebi u svim poslovima gde je predmet poljoprivredno zemljište i u tom smislu, čekamo dalje instrukcije od kolega iz "Ferrera" - kažu nam u ovoj instituciji.

(Foto: Ferrero Rocher/Facebook)
Planirano je da se ovim projektom zasadi pod lešnikom u Srbiji sa sadašnjih 1.000 povećaju na 10.000 ha do 2020. godine, od čega bi se 40% odnosilo na velike plantažne zasade, tj. komercijalne farme i 60% na male zemljoradnike.

Kako su za naš portal rekli u Ministarstvu poljoprivrede, u zapadnoj Vojvodini (Bačka) planira se podizanje srednje - velikih plantažnih zasada lešnika, odnosno oko 4.000 ha novih površina, a u centralnoj i južnoj Srbiji (Mačvanski, Kolubarski, Moravički, Zaječarski, Nišavski, Toplički i Jablanički okrug) podizanje srednje - malih plantažnih zasada lešnika, odnosno oko 6.000 ha novih površina.

Sličan Centar za proizvodnju lešnika, kakav planira da razvije u Srbiji, "Ferrero" je podigao u Turskoj, Gruziji, Čileu i još nekim zemljama u cilju obezbeđivanja sirovinske baze za svoju konditorsku industriju. U Srbiji je 75% teritorije pogodno za gajenje lešnika, pa u ministarstvu smatraju da je za našu zemlju ovo šansa da podižemo nivo znanja, usvajamo nove tehnologije, upošljavamo ljude i motivišemo ih da se bave ovom unosnom granom poljoprivrede.

- Izborom odgovarajućih sorti pogodnih za konditorsku industriju i odgovarajućih podloga, podizanjem intenzivnih, modernih zasada, uz primenu savremenih tehnologija gajenja i odgovarajuće državne podsticajne mere, ostvariće se daleko veća i ekonomičnija proizvodnja lešnika u odnosu na dosadašnju proizvodnju koja je bila krajnje ekstenzivna i gde je leska gajena na okućnici.

Najveće količine proizvedenog lešnika otkupljivaće "Ferrero", dok će količine koje se ne budu otkupile na ovaj način proizvođači moći vrlo lako da plasiraju kako na domaćem (s obzirom na to da se najveće količine uvoze) tako i na inostranom tržištu, tvrde u Ministarstvu.

- Proizvodnja lešnika je u deficitu i izražena je velika potražnja za ovom voćnom vrstom na svetskom tržištu što garanutuje veoma povoljnu i stabilnu cenu lešnika prilikom otkupa.

Osim toga, kažu u ministarstvu, kupci su mahom nezadovoljni kvalitetom lešnika iz Turske, koja je njegov najveći proizvođač, pa će kvalitetnijim proizvodom domaći proizvođači parirati konkurenciji na tržištu.

Konditori su inače najveći kupci lešnika i otkupe oko 75% svetske proizvodnje, od čega "Ferrero", kao najveći individualni kupac, otkupi od 22 do 27%.

Cilj manji uvoz

Srbija sada uvozi 90% lešnika. U 2013. godini, prema podacima RZS-a, uvezeno je 1.446,5 tona lešnika bez ljuske u vrednosti od 6,8 mil EUR, od čega najveći deo iz Turske i nešto malo iz Italije i Gruzije.

Izgradnjom rasadanika, projekat "Ferrera" će, kažu u Ministarstvu, smanjiti i uvoz sadnica leske.

Subvencije

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine predvidelo je set mera za unapređenje sektora voćarstva, pa samim tim i proizvodnje lešnika i podizanja novih zasada leske. Subvencija za podizanje novih zasada voća je već povećana u 2014. godini, odnosno povraćaj sredstava po investicji iznosi 40-55% u odnosu na prošlu godinu kada je subvencija iznosila 30-45%.

Individualni proizvođači, kao i pravni subjekti mogu da apliciraju za dobijanje sredstava prilikom podizanja novih zasada leske ukoliko su registrovali svoje poljoprivredno gazdinstvo i izvršili obnovu registracije do 31. marta tekuće godine.

Ivana Bezarević
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.