Izvor: Tanjug | Subota, 05.07.2014.| 13:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bager na poplavljenom kopu "Veliki Crljeni" konačno na suvom

(Foto: kolubara.rs)

Voda oko rotornog bagera "glodara 2" na Površinskom kopu "Veliki Crljeni" je ispumpana, a popravka bagera koji je usled poplava delom bio pod vodom počeće u ponedeljak, 7. jula, saopštio je Rudarski basen "Kolubara".

Od početka ispumpavanja vode iz ovog tamnavskog kopa do juče nivo vode je smanjen za oko tri metra, čime je iz vode oslobođen rotorni bager.

Bager, bandvagen i dizalica su na suvom nakon 40 dana intenzivnih radova na ispumpavanju vode.

U toku su radovi na pripremi pristupnih puteva do ove proizvodne opreme, a osposobljavanje bagera i investiciona opravka počeće od 7. jula.

Ispumpavanje vode iz eksploatacione zone ovog tamnavskog kopa nastavlja se nesmanjenim intenzitetom i trenutno na ispumpavanju vode rade 33 pumpe.

Osim pumpi iz RB "Kolubara", u prethodnom periodu u rad su uključene i pumpe iz Novog Sada, Kostolca, Bora i Majdanpeka.

Procene su da se, tokom poplavnog talasa, u ovaj tamnavski kop ulilo oko 27 miliona kubika vode, a proces ispumpavanja počeo je odmah nakon poplavnog talasa.

Na površinskom kopu "Veliki Crljeni" se otkopava oko pet miliona tona uglja godišnje, a lignit koji se dobija je veoma visokog kvaliteta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.