Izvor: Oslobođenje | Četvrtak, 19.05.2005.| 11:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

(BIH) MOL-INA prihvatila uvjete Vlade FBiH - dokapitalizacija Energopetrola

Predstavnici konzorcija MOL-INA prihvatili su 17.5.2005. uvjete Vlade FBiH o dokapitalizaciji sarajevske naftne kompanije Energopetrol.
Predstavnici konzorcija INA-MOL na natječaju za dokapitalizaciju Energopetrola dali su najbolju ponudu, ali je Vlada odlučila da postavi i dodatne uvjete natječaja.
Vlada je tražila od kozorcija garancije da će isplatiti novac koji ove dvije kompanije ili njene kćerke eventualno duguju FBiH. Istovremeno, Vlada FBiH je tražila da se INA, preciznije - njene kćerke firme registrirane u BiH, odreknu novca koji na ime poreskih obaveza duguju FBiH.
Vlada je također tražila od konzorcija da se pismeno obaveže da neće tražiti Energopetrolove benzinske pumpe u Hercegovini koje su iz ove kompanije odvojene tokom rata, te terminale u Pločama koji su ranijom Vladinom odlukom pripali Federaciji BiH.
Mogući strateški partner Energopetrola prema istim uvjetima mora se odreći i prava na dionice u hotelu Maršal na Bjelašnici koji je ova kompanija obnovila u zajedničkom poslu sa sarajevskim Famosom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.