NavMenu

Na "meti" kanadskih biznismena tokom poslednjih godina Srbija postala sve interesantnija za investitore iz Kanade

Izvor: eKapija Sreda, 28.02.2007. 16:06
Komentari
Podeli

Đurđa Ćeramilac (Foto: ekapija.com)Đurđa Ćeramilac

Privredna saradnja između Srbije i Kanade tokom poslednjih godina beleži sve pozitivniji trend, dok bi prema najavama predstavnika kanadske ambasade u Beogradu samo do kraja 2007. godine u našoj zemlji trebalo da se realizuje znatan broj novih investicionih projekata čiji su nosioci kanadski biznismeni i to što samostalno, što u partnerstvu sa ovdašnjim preduzetnicima.

Prema rečima direktorke odeljenja za ekonomske odnose Ambasade Kanade Đurđe Ćeramilac, zainteresovanost kanadskih privrednika za ulaganja u Srbiju je svake godine sve veća, a najbolja potvrda toga su svakako pojedini, dosad već uspešno realizovani, poslovi.

- Kanadskih ulaganja trenutno imamo u svim segmentima srpske privrede. Veoma često su to investicije koje pokreću biznismeni ovdašnjeg porekla, ali koji već godinama žive i rade u Kanadi. Navešću samo par primera takve saradnje. Prvi je poljoprivredna farma "Budućnost" u Dobanovcima, koju je nedavno kupio putem privatizacije jedan kanadski konzorcijum investitora u čijem sastavu je i gospodin Đura Obradović i od nje za veoma kratko vreme napravio modernu i uspešnu farmu. Takođe, tu je i firma "Teraline" u Vršcu, koja se bavi izgradnjom komunalne infrastrukture, a koju je osnovala firma "Le Mond", čiji je vlasnik Kanađanin srpskog porekla Branislav Živković – objašnjava Ćeramilac u razgovoru za "Ekapiju".

Sličan interes u poslednje vreme iskazuju i mnoge velike kanadske kompanije, među kojima je značajno pomenuti kompaniju "Dandi plemeniti metali", ali i "Nortel" koji je nedavno i u Srbiji otvorio svoje predstavništvo.

(Foto: ekapija.com)

- Izuzetno sam zadovoljna što je kompanija "Nortel" danas prisutna na srpskom tržištu. U pitanju je zaista moćna firma, koja je očigledno prepoznala potencijal lokalnog trzista, ali i kvalitet i talenat ovdašnjih stručnjaka. Sve to samo još jednom govori o potencijalu koji postoji kada je reč o unapređenju privredne saradnje između Srbije i Kanade, razvoju zajedničkih projekata i novim ulaganjima kako kanadskih biznismena ovde, tako i srpskih preduzetnika tamo - naglašava Ćeramilac.

I. A.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.