Izvor: Tanjug | Utorak, 01.07.2014.| 17:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Administratori mreža sve traženiji

Potražnja za strucnjacima koji se bave održavanjem mrežnih sistema u prvom kvartalu ove godine porasla je skoro 15% u odnosu na isti lanjski period.

Gotovo svaka kompanija danas ima potrebu za administratorima mreža, onima koji se bave održavanjem mrežnih sistema, ali nije dovoljno poznato da je reč o "Microsoft" i "Linux" stručnjacima, pokazalo je istraživanje Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije (ITS).

Broj oglasa u kojima se traži poznavanje "Linux" operativnog sistema objavljenih na portalima poslovi.infostud.com i www.poslovi.rs porastao je za jednu osminu. Koliko su ovi stručnjaci traženi danas na tržištu pokazuju i podaci da su administratori mreža na listama najtraženijih IT veština za 2014. godinu "skočili" za čak pet mesta u odnosu na prethodnu godinu.

Prema rezultatima istraživanja koje svake godine sprovodi portal Computerworld.com, skoro trećina ispitanih kompanija navela je da planira u 2014. da zaposli administratora mreža, dok je u 2013. ovakve planove imala petina kompanija.

Administratori mreža su takode ušli i u šest najplaćenijih IT industrija, prema istraživanju ovog portala. Njihova prosečna godišnja zarada u Americi je procenjena na 73.000 USD.

Za L"inux" strucnjake i sve one koji žele da rade kao administratori mreža značajan je podatak da je i u Srbiji otvoren prvi ovlašćeni "Linux" trening centar (Linux Professional Institute - LPI).

Ovaj trening centar otvoren je na ITAcademy koja posluje u okviru kompanije "Link group" u Beogradu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.