Izvor: Beta/Tanjug | Nedelja, 29.06.2014.| 10:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Svečano otvoren Andrićgrad

(Foto: Facebook.com/andricgrad)
Premijer Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i reditelj Emir Kusturica, svečano su, presecanjem crvene vrpce otvorili Andrićgrad.

U Andrićgradu obeležen je Vidovdan, krsna slava Vojske Republike Srpske i stotinu godina od Sarajevskog atentata.

Vučića su ispred kapija Andrićgrada dočekali Kusturica i Dodik, a posluženi su mu hleb i so.

Ispred kapija Andrićgrada okupljena je bila i omladina koja je nosila majice sa likom Gavrila Principa na kojima je pisalo "Iz principa iz Srpske".

Vučića, Dodika i Kusturicu, do bine koja se nalazi pored biste Ive Andrića, dopratio je vojni orkestar "Niš".

U Andrićgradu gde je na Vidovdan obeleženo 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata, okupljen je bio veliki broj zvanica i državni vrh. Tu su bili patrijarh Irinej, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina...

Program je počeo ranije danas osveštanjem Crkve svetog kneza Lazara i srpskih mučenika, a liturgiju je služio patrijarh srpski Irinej.

Hiljade građana okupilo se danas na otvaranju Andrićgrada u Višegradu. Za praćenje događaja akreditovano je oko 300 novinara, domaćih i stranih medija, između ostalih i BBC i CNN.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija poštuje sve druge, da samo u miru možemo da se razvijamo i idemo napred, i da nikom ne želimo zlo.

Vučić je na otvaranju Andrićgrada rekao da moramo da napravimo ekonomski jaku Srbiju, zemlju bogatih ljudi, i da će na takvu Srbiju Republika Srpska uvek moći da se osloni i da će narod RS uvek moći da računa na Srbiju u skladu sa zakonom o paralelnim specijanim vezama i Dejtonskim sporazumom, na koji imamo pravo a "da nikome ne smetamo".

Predsednik RS Milorad Dodik poručio je, otvarajući Andrićgrad, da će srpski narod u BiH nastaviti boru za autonomiju, sa željom da dođe i do samostalnosti.

- Treba nam mir i mi ga želimo, želimo da budemo deo civilizovane Evrope, ali ne želimo da nam Evropa nameće bosansku državu i jezik. BiH je pokazala sve osim toga da je sposobna da preživi, ali o tome ćemo govoriti u neko drugo vreme - rekao je Dodik.

Reditelj Emir Kusturica, koji je idejni tvorac projekta Andrićgrad, objasnio je da će taj kompleks biti lekcija kako se čuva identitet i kako se čitav jedan grad pretvara u kulturno dobro.

(Foto: Andricgrad.com)

Kusturica je istakao da u Evropi nema gradova posvećenih nobelovcima, a potreba da Srbi naprave takav grad verovatno leži u tome što, kako je rekao, kolonizatori na ovim prostorima nisu ostavili kulturni trag.

Obeležavanje je počelo jutros svetom arhijerskom liturgijom u crkvi Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika, koju je služio srpski patriarh Irinej. Liturgiji su prisustvovali princ Aleksandar Karađorđević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, akademik Matija Bećković i režiser Emir Kusturica.

Patrijarh Irinej je služio i parastos svim izginulim Srbima od Kosovskog boja do danas.

Crkva Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu je modifikovana kopija manastira Visoki Dečani.

Sam čin otvaranja najavio je orkestar Garde Vojske Srbije, a potom su gosti krenuti ulicom Mlade Bosne do Trga Petra Petrovića Njegoša i spomenika Njegošu, koji je zvanično otvoren.

Na Trgu je nastupio Vojni orkestar Ministarstva odbrane Srbije "Stanislav Binički", a potom su svečano otvarena dva studenska doma u Andrićgradu.

U programu je bilo razgledanje Otomanskog trga ispred Karavan saraja i Sahat-kule, gde je nastupio "No smoking orchestra".

Sa Vizantijskog trga u nebo je pušteno jato belih golubova, a na trgu održan muzički performans grupe "Vrelo", Vasilise, Marte Hadžimanov i Hora "Đˆedinstvo" iz Kotora.

U Galeriji "Lubarda" otvorena je izložba slika akademskog slikara Momira Bulatovića - portreti svih učesnika Sarajevskog atentata pod nazivom "1914. - najt vižn".

Niz manifestacija povodom stogodišnjice i u Sarajevu

Povodom obeležavanja 100 godina od atentata na Franca Ferdinada u Sarajevu će biti održane brojne svečanosti. Koncert Bečke filharmonije u sarajevskoj Većnici kruna je bogatog programa koji je pripremila fondacija "Sarajevo - srce Evrope". U glavni grad BiH Stiglo je dosta turista.

U Andrićevom institutu održana je promocija knjige "Sarajevski atentat - povratak dokumentima", autora Miroslava Perišića, u izdanju Andrićevog instituta i Arhiva Srbije, te promocija međunarodnog istorijskog časopisa "Vekovi" u izdanju Andrićevog instituta i junskog broja "Istorijskih svesaka".

U multipleksu "Doli Bel" je prikazan film "Atentat, Sarajevo 1914", austrijskog reditelja Andreasa Prohaske.

Na zidu bioskopa otkriven je veliki mozaik "Mlada Bosna", na kojem su predstavljeni Gavrilo Princip i mladobosanci, rad magistra slikarstva iz Beograda Bisenije Tereščenko.

(Foto: Facebook.com/andricgrad)

Za veče je planirana rekonstrukcija Sarajevskog atentata u scenskom prikazu u tri čina "Pobunjeni anđeli", rađenom prema ideji Emira Kusturice.

Obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata u Andrićgradu se završava nastupom Akademskog hora ruske armije "Aleksandrov" na Trgu Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) dodelio je Orden Svetog kralja Milutina predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i idejnom tvorcu Andrićgrada Emiru Kusturici.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, nakon osveštanja hrama Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu, rekao je da je ovaj orden Dodiku i Kusturici dodeljen na predlog vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija.

Patrijarh je, kako su preneli lokalni mediji, rekao da je Dodiku Orden dodeljen za izraženu ljubav prema svetoj majci crkvi, naročito pokazanu njegovim nesebičnim pomaganjem prilikom izgradnje ovog hrama.

- Neka mu Gospod daruje svako dobro i blagoslov - rekao je patrijarh Irinej tom prilikom.

Orden Svetog kralja Milutina dodeljen je Kusturici za, kako je istaknuto, njegovo istrajno svedočenje tradicionalnih i zadužbinarskih vrednosti, naročito pokazanih izgradnjom hramova na Mokroj Gori i u Andrićgradu.

Predsednik Srpske istakao je da Orden doživljava kao priznanje Srpskoj i njenom narodu, koji je podržao izgradnju hrama, shvatajući da su vera pravoslavna i SPC najsnažnije mesto srpskog identiteta.

"Kada smo krenuli da gradimo grad od kamena, znali smo da to ne bi bilo ovo što je sada bez hrama", rekao je Dodik.

On je zahvalio na priznanju, poručivši da će ga ponosno nositi u duši i srcu.

Zahvalivši na časti da nosi Orden Svetog kralja Milutina, Kusturica je istakao da je Andrićgrad "najmlađi stari grad".

"Naša turbulentna istorija i vekovi kroz koji naš narod prolazi mučenički, dokazuju da je ovaj hram najbolji ukras koji je Andrićgrad mogao da dobije", rekao je Kusturica.

On je izrazio nadu da će hram u Andrićgradu narodu biti putokaz i svetlost koja će ga voditi u budućnosti.

Emir Kusturica je rekao da je Gavrilo Princip junak srpskog naroda i jedan od onih koje su u istoriji često pogrošeno doživljavali i stavljali tamo gde mu nije mesto.

- Ja sam se dugo pitao šta bi bilo da je Štraus video da je Gavrilo imao plave oči, da li bi se pesma 'Na lepom plavom Dunavu' zvala 'Na lepim plavim očima'. Večeras, cela planeta može da slavi zaraznu reč -" sloboda" - kazao je Kusturica otvarajući svečanu akademiju povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Akademik Matija Bećković je ocenio da se u Andrićgradu "ukrštaju visoka kultura i nepokolobljiva vera".

- Ovo je grad gde su ponovo zbraćeni Mehmed i Makarije, paša i patrijarh srpske crkve, obnovitelj Pećke patrijaršije koja je stavila srpski narod pod jedan krov i taj krov traje do dana današnjeg - kazao je je Bećković.

On je kazao da je to što je car Lazar izabrao carstvo nebesko, umesto carstva zemaljskog, "najdalekosežniji izbor u srpskoj istoriji i subini".

- To se dogodilo pre 625 Vidovdana, koji je srpski praznik od pamtiveka, a taj dan je sve od tada ostao ono što slavimo, a to je da je crkva jedan krov, Vidovdan jedan dan, Kosovo jedno polje, božur jedan jedini cvet - kazao je Bećković.

Govoreći o obeležavanju 100 godina od početka Prvog svetskog rata, on je kazao da je taj rat "oglasio pucanj maloletnog G.P, čije je ime i prezime, kako je napisao Miloš Crnjanski, sastavljeno od imena jednog arhangela i jednog načela".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.