Izvor: Tanjug | Četvrtak, 26.06.2014.| 17:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za obnovu vlažnih područja duž Dunava 4,4 mil USD

(Foto: Ruben Smit)
Svetski fond za prirodu (WWF) i "Coca-Cola" sistem najavili su novo sedmogodišnje partnerstvo za obnovu vlažnih i plavnih područja duž Dunava u šest zemalja Evrope, saopštio je danas WWF, navodeći da će Srbija imati puno koristi od tog projekta.

Projekat, koji obuhvata Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju i Srbiju, vredan je ukupno 4,4 mil USD i ima za cilj povećanje kapaciteta reke za 12 miliona metara kubnih (4.800 olimpijskih bazena) i obnovu više od 53 km kvadratnih vlažnih staništa (veličine 7.422 fudbalska terena) do 2020. godine.

WWF navodi da će Srbija imati višestruke koristi od obnove vlažnih područja duž Dunava. U Srbiji će biti obnovljeni bara Štrbac i lokalitet Bestrement, na području Specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje" uz Dunav.

Ovo područje deo je budućeg UNESCO Prekograničnog rezervata biosfere "Mura-Drava-Dunav", poznatog i kao evropski Amazon, koji se proteže od Austrije, preko Slovenije, Mađarske i Hrvatske sve do Srbije.

Kako bi podigli svest o neophodnosti zaštite i obnove vlažnih područja, WWF i "Coca-Cola" pokreću "Karavan za živi Dunav", koji će početi na "Dan Dunava", 29. juna, u Srbiji, a obići će više od 25 lokacija u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Srbiji do kraja leta 2015.

Karavan će ukazati na važnost vlažnih i plavnih područja za dobrobit ljudi i prirode, koristeći zanimljive i interaktivne edukativne alate. "Karavan za živi Dunav" će obići nekoliko gradova u Srbiji povodom "Dana Dunava", i to Niš, 27. juna, Beograd 28. i 29. juna, Novi Sad 1. jula i Sombor 3. jula.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.