NavMenu

Zahvaljujući podršci Garancijskog fonda preduzetnici u Srbiji podigli kredite u vrednosti od oko 64 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 27.02.2007. 10:05
Komentari
Podeli

Garancijski fond Republike Srbije dosad je zaključio ukupno 4.949 ugovora sa malim i srednjim preduzećima u zemlji i za potrebe njihovog lakšeg i jednostavnijeg zaduživanja kod komercijalnih banaka dao garancije u vrednosti od 15,51 mil EUR.

Prema rečima Itane Borojević, koja je juče (26. februar 2007. godine) na Sajmu "Bank Expo 07" predstavila rad ovog fonda, glavni cilj te institucije je da domaćim preduzetnicima olakšava pristup kreditnim izvorima, a time i celokupan razvoj njihovog poslovanja.

Prioritet su svakako mala i srednja preduzeća, "start up" projekti, izvozno orijentisane firme, projekti koji omogućavaju zapošljavanje mladih, poljoprivredna gazdinstva i slično.

- Najveća vrednost garancije koju odobravamo privrednicima po jednom projektu iznosi 630.000 EUR. Visina garancije se obično kreće od 50 do 80% kredita koji jedan privrednik uzima od komercijalne banke, čime se nivo rizika te investicije za banke u mnogome smanjuje i one su pod takvim uslovima mnogo spremnije da preduzetnicima izađu u susret. Ukupan finansijski potencijal Fonda je 33,2 mil EUR, što znači da ukoliko odobravamo garancije sa nivoom od 50% možemo osigurati dobijanje kredita od nekih 66 mil EUR – objasnila je Borojevićeva.

Garanciji fond Srbije dosad ima ugovore zaključene sa 32 komercijalne banke koje posluju na ovim prostorima, a zahvaljujući svojim garancijama privrednicima u Srbiji je omogućio da podignu kredite u ukupnoj vrednosti od 64,09 mil EUR.

I. A.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.