Izvor: Tanjug | Utorak, 24.06.2014.| 17:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kovanice i marke u čast junaka Prvog svetskog rata

(Foto: I.Vukša)
Javno preduzeće "Pošta Srbije" i Narodna banka Srbije - Zavod za izradu novčanica i kovanog novca (ZIN), zajednički su danas promovisali kovanice sa motivima Prvog svetskog rata u PTT muzeju.

ZIN je izradio seriju prigodnih kovanica sa likovima srpskih vojvoda Živojina Mišića, Radomira Putnika, Stepe Stepanovića i Petra Bojovića, vojnika izviđača Dragutina Matića (poznatog pod nadimkom Oko sokolovo), kao i motivima Cerske i Kolubarske bitke. saopšrile su Pošte Srbije.

Medaljoni iz te tematske serije izrađeni su tehnikom kovanja od bakra i legure bakra cinka i nikla, koja se naziva "novo srebro", upakovani su u omote sa atraktivnim grafičkim rešenjima i prigodnim tekstom na srpskom i engleskom jeziku.

Sa željom da atraktivni tematski medaljoni budu dostupni svima, ZIN ih je ponudio kroz prodajnu mrežu Pošte, gde se mogu kupiti u devet post-šopova i 56 većih pošta širom Srbije.

Pošta Srbije je danas takođe pustila u opticaj i prigodne poštanske marke posvećene važnom jubileju, kao glavno filatelističko izdanje u ovogodišnjem Programu prigodnih poštanskih maraka.

Izdanje predstavlja likovna dela nastala u ratnom vihoru, ukomponovana sa istorijskim predmetima- ordenje, pukovske zastave, sablje i delovi uniforme, koji simbolišu učešće Srbije u trijumfu u tom globalnom svetskom sukobu.

U čast 100. godišnjice početka Velikog rata, "Pošta" je priredila izložbu "Jedinice veze Srpske vojske u Prvom svetskom ratu", ilustrujući značaj uloge srpske pošte, ne samo u mirnodopskim, već i u ratnim vremenima.

Izložba predstavlja ratne dopisne karte, sa cenzornim žigovima i žigovima vojnih pošta, nemački telefon iz 1916. godine, ratni plen Moravske divizije sa Solunskog fronta, makete savezničkih aviona, kao i poljski telefon i poljski telegraf, koji je koristila Srpska vojska u Prvom svetskom ratu.

NBS i ZIN sarađuju dugi niz godina, prvenstveno u prestižnom proizvodnom programu izrade poštanskih maraka, kao i na polju dostupnosti kovanica i slavskih medaljona u poštama širom Srbije, navodi se u saopštenju "PTT Srbije".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.