Izvor: Beta | Ponedeljak, 23.06.2014.| 13:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

U narednih desetak dana tender za ispumpavanje vode iz tamnavskih kopova

U narednih desetak dana, biće raspisan tender po skraćenom postupku za ispumpavanje vode iz tamnavskih ugljenokopova, izjavio je danas direktor Rudarskog basena (RB) "Kolubara" Milorad Grčić.

- Posle procedure u Vladi Srbije, za desetak dana biće raspisan tender, jer mi ne želimo da uzmemo od nekog pumpe, već da to uradi onaj koji ima najviše iskustva - rekao je on novinarima prilikom obilaska ugljenokopa Tamnava-Zapadno polje.

Taj kop je danas obišla i češka delegacija na čelu s ambasadorkom te zemlje u Srbiji Ivanom Hlavsovom, a Grčić je izrazio nadu da će upavo Česi imati značajnu ulogu na tom tenderu.

Grčić je naglasio da su predstavnici "Kolubare" već sarađivali s češkim kompanijama, navodeći da su krajem prošle godine pokrenuti pregovori s češkom firmom NOEN, o modernizaciji proizvodnje u "Kolubari".

Direktor RB "Kolubara" je istakao i da će se pre zime "oživeti" neki delovi tamnavskih kopova, ali kako je dodao, nije realno očekivati da će "Kolubara" zimu 2014-15. dočekati potpuno revitalizovana.

On je kazao da je ispumpavanje vode iz kopa Veliki Crljani već počelo i da je nivo vode oboren za dva metra.

- Očekujem da će oko 1. septembra kop Veliki Crljani biti u funkciji, i da će odatle biti obezbeđena proizvodnja uglja kako bi došli na 70% proizvodnje od bilansa za 2014 - istakao je Grčić.

Grčić je izrazio očekivanje i da će se s tih 70% bilansa, obezbediti energetska stabilnost Srbije.

Ambasadorka Češke izrazila je očekivanje da će iskustva Češke, koja se 2002. suočila s poplavama, biti dragocena za Srbiju.

- Biće nam drago da ovde damo doprinos u tehničkom iskustvu i saznanjima - kazala je Hlavsova.

Hlavsova je istakla da se u Češkoj trenutno traže projekti koji bi pomogli proces obnove u Srbiji.

- To se odnosi na projekte u pojedinim opštinama, jer znam da energetika ostaje bitan segment i tu češke firme mogu da vam pomognu - kazala je ona.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.