NavMenu

Srpska ruža miriše širom Evrope - Godišnje ih se iz Srbije izveze u vrednosti više od 3 mil EUR

Izvor: RTS Nedelja, 22.06.2014. 11:54
Komentari
Podeli
Ruže su, kažu, najmirisnije na prelazu između proleća u leto, kada se i održava tradicionalni festival u čast tom cvetu. Ove godine je 20. po redu, a isplativost se uzgajivačima potvrđuje već osam decenija.

Godišnje se iz Srbije izveze ruža u vrednosti više od tri miliona evra. Trećina izvoza, ali i ukupne površine pod tim biljem, je u selu Lipolistu kod Šapca.

U celom selu godišnje ucveta 10 miliona pupoljaka. Prve ružičnjak u Lipolistu posadio je Žoja Topalović 1931. godine. Posao nastavlja četvrta generacija.

- Nekada smo imali nekoliko ari, a sada je to 12 hektara. Živimo od ruža 84 godine - priča Nemanja Topalović.

Više od 70% ukupne proizvodnje ruža se izveze. Najviše u Rusiju i zemlje u okruženju, ali i u Holandiju, Poljsku i Italiju.

Uz rasadnik na 8 hektara, porodica Milana Topalovića ima hladnjaču, zapošljava deset stalnih radnika i dvostruko više u sezoni. Poplava je ostavila danak i na rasadniku.

- Zarada po ruži je od 15 do 40 centi, zavisi da li se prodaje na malo ili veliko. Bile su ogromne štete, u našem rasadniku oko 50.000 EUR, ali ćemo se sigurno izvući - kaže Milan Topalović.

Zbog ruža je Lipolist finansijski procvetao. Uporedo sa zahvalnicama, ovde na festival uz goste stižu i novi ugovori.

- Zato što imaju dugu tradiciju i zato što imaju kvalitet. Danas smo sklopili ugovor na 60.000 komada koliko cenimo da će trebati za Sarajevsku regiju - navodi izvršni direktor JKP "Park" iz Sarajeva Mufik Mustujić.


Osim u regionu, ruže su tražene i u Rusiji.

- Sarađujemo već 17 godina. Doveli smo goste iz Moskve i regiona, svake godine oko 400.000 ruža kupujemo i planiramo i ubuduće - priča Andrej Magnicki iz "BVC" Grupe iz Moskve.

Ruže iz Lipolista su šabačkom kraju donele i evropski projekat za edukaciju đaka cvećara iz celog regiona.

- U odnosu na Francusku ima mnogo više vrsta ruža i to posebno različitih boja i mirisa - objašnjava profesor biologije iz Nanta Žan Klod Sanpen.

U Lipolistu se uzgaja 500 sorti ruža. Najdalje je odavde stigla Mona Liza - do Kamčatke, a najtraženija u poslednje vreme je Hokus Pokus.

(Napomena: tekst je preuzet sa www.rts.rs)
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.