NavMenu

Slovenački "Eltec Petrol" nudi Srbiji javno-privatna partnerstva u oblasti obnovljivih izvora energije

Izvor: Tanjug Nedelja, 22.06.2014. 11:01
Komentari
Podeli
Slovenčki "Eltec Petrol", jedna od vodećih regionalnih ESCO kompanija (Energy Service Company), nudi Srbiji javno-privatna partnerstva u oblasti obnovljivih izvora energije i napredna rešenja za uštedu energije i vode, koja, kako tvrde, može biti i veća od 50%.

Suvlasnik tog preduzeća Damjan Mulej rekao je Tanjugu da "Eltec Petrol" želi da proširi saradnju u Srbiji podsetivši da ta firma već čitavu deceniju uspešno realizuje projekte ugovaranja energetskih usluga u javnom i uslužnom sektoru, kao i industriji.

"Eltec" pruža celovita rešenja efikasne upotrebe energije pri planiranju, izgradnji, obnovi i upravljanju objektima.

Mulej je kazao da se to odnosi na daljinsku energetiku, vodovodne sisteme, efikasnu rasvetu i energetsko upravljenje objektima.

Ta firma u Srbiji najviše ugovora ima sa partnerima u oblasti daljinske energetike odnosno toplanama za optimiziranje grejanja, rekao je on dodajući da još nema saradnje na objektima, ali da su tu potrebne neke izmene u srpskom zakonodavstvu.

- Najvažnije je da se omogući da potpisivanje ugovora tog tipa za lokalnu samoupravu ne znači dodatno zaduživanje - istakao je on.

Kako je rekao, snižavanjem troškova primarnog energenta ustvari se isplaćuje ugovor tako da to ne treba tretirati kao zaduživanje.

- Mi prvo napravimo energetsku analizu nekog objekta i onda pripremimo predlog šta treba uraditi, jer bez nekih investicija i rekonstrukcija jednostavno ne ide i što je najvažnije posle tih izmena preuzmemo celovito upravljanje tim sistemima - kazao je Mulej.

Prema njegovim rečima, bez rekonstrukcije objekata se može uštedeti između 10 i 30% energije za grejanje, a nakon izmena čak i više od 50%.

Ta kompanija sklapa ugovor uglavnom za period između 10 i 15 godina tokom kojeg će upravljati nekim sistemom tako da ostvaruje velike uštede energije.


Prema njegovim rečima, najvažnije je smanjiti potrošnju energije po kvadratnom metru, a sistemi se povezuju sa kontrolnim centrom "Eltec Petrola" u Bledu.

Mulej je kazao da je, na primer, u Kranju u jednoj opštinskoj zgradi bio pomenjen ceo sistem za grejanje i hlađenje grejni i sistem za hlađenje u kombinaciji sa toplotnim pumpama i bila je izgrađena fotonaponska elektrana na krovu.

On je naveo da su toplotne pumpe počele da se koriste za grejanje i hlađenje i u primorskim predelima, gde koriste za rad morsku vodu.

Govoreći o vodovodu, on je kazao da je tu najvažnije smanjiti gubitke na mreži, od mesta crpljenja do krajnjeg potrošača, s obzirom da sistemu gube u proseku između 30 i 50% vode.

Predzeće "Eltec Mulej" je 2011. ušlo u sastav slovenačke "Petrol grupe" kako bi dobilo jakog partnera u oblasti energetike.

"Eltec Petrol" sarađuje sa mnogim toplanama u Srbiji - Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Somboru, Šapcu, Zrenjaninu, Kraljevu...
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.