NavMenu

"Eko s energo" gradi elektranu na biogas i plastenike u Odžacima - Do 2016. biće uloženo 20 mil EUR

Izvor: eKapija Nedelja, 22.06.2014. 16:06
Komentari
Podeli
Sa sastanka u opštini Odžaci (Foto: odzaci.rs)Sa sastanka u opštini Odžaci
Firma "Eko s energo" sa sedištem u mestu Gložan kod Vlasotinca, planira da u radnoj zoni kod Karavukova, uz podršku fonda "New Adaptix", do kraja godine, odnosno odmah po dobijanju potrebnih dozvola, počne izgradnju dva postrojenja za proizvodnju električne energije iz biogasa, objavljeno je na zvaničnom sajtu opštine Odžaci.

Najmanje 30 radnika dobiće posao u ovim pogonima. Osim toga, investicija preduzeća "Eko s energo" doprineće razvoju poljoprivrede u odžačkoj opštini, jer će kao sirovina za dobijanje biogasa koristiti zelena masa kukuruza, sirka i drugih biljaka.

Na sastanku sa investitorom, predsednik opštine Dušan Marijan rekao je da lokalna samouprava pozdravlja dolazak svakog investitora, koji će omogućiti nova zapošljavanja.

- Mi ćemo kompaniji obezbediti lokaciju i brzo dobijanje dokumentacije. Dolazak jednog ovakog investitora, koji bi proizvodio zelenu energiju, našoj opštini mnogo znači - istakao je Marijan.

Izgradnja dva postrojenja za proizvodnju električne energije iz biogasa, proizvodnog kapaciteta od po 999 kilovata električne energije po času, planirana je na površini od tridesetak hektara, u radnoj zoni kod Karavukova. Kada elektrane budu puštene u rad, što se očekuje u drugoj polovini 2016. godine, posao će u svakom postrojenju dobiti po 15 stalnih radnika, uz veći broj sezonaca, objavljeno je na sajtu opštine Odžaci.

Kao sporedni proizvod u proizvodnji električne energije, dobijaće se organsko đubrivo i toplotna energija, koja će se, po rečima investitora Dragana Stojanovića, koristiti za grejanje staklenika, čija je izgradnja takođe predviđena ovim projektom.

- U svaki pogon na biogas biće uloženo po 6,5 mil EUR, a zajedno sa izgradnjom plastenika na ukupno 5 ha, vrednost projekta biće oko 20 mil EUR - rekao je Stojanović u čijem vlasništvu se nalazi i "Mlekara Gložane" i hladnjača "Jugo voće". Sada, preko firme "Eko s energo", ovaj privrednik ulazi i u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.


Povoljan geografski položaj odžačke opštine, kao i veliki potencijal kada se radi o obnovljivim izvorima energije (pre svega korišćenja biomase), opredelilo je ove investitore da ulažu u našu opštinu. Ovo je drugi projekat korišćenja obnovljivih izvora energije koji bi trebalo da bude realizovan u radnoj zoni kod Karavukova, gde je već deset hektara predviđeno za postavljanje solarnog park, po projektu slovačke firme "Green energy". Saglasnost na poslovni plan nedavno je od lokalne samouprave dobio i "Primar tehno" iz Maglića, koji je izrazio nameru da u radnoj zoni u Odžacima izgradi fabriku bioetanola - navode iz opštine Odžaci.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.