Izvor: eKapija | Nedelja, 22.06.2014.| 16:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Eko s energo" gradi elektranu na biogas i plastenike u Odžacima - Do 2016. biće uloženo 20 mil EUR

Sa sastanka u opštini Odžaci (Foto: odzaci.rs)
Firma "Eko s energo" sa sedištem u mestu Gložan kod Vlasotinca, planira da u radnoj zoni kod Karavukova, uz podršku fonda "New Adaptix", do kraja godine, odnosno odmah po dobijanju potrebnih dozvola, počne izgradnju dva postrojenja za proizvodnju električne energije iz biogasa, objavljeno je na zvaničnom sajtu opštine Odžaci.

Najmanje 30 radnika dobiće posao u ovim pogonima. Osim toga, investicija preduzeća "Eko s energo" doprineće razvoju poljoprivrede u odžačkoj opštini, jer će kao sirovina za dobijanje biogasa koristiti zelena masa kukuruza, sirka i drugih biljaka.

Na sastanku sa investitorom, predsednik opštine Dušan Marijan rekao je da lokalna samouprava pozdravlja dolazak svakog investitora, koji će omogućiti nova zapošljavanja.

- Mi ćemo kompaniji obezbediti lokaciju i brzo dobijanje dokumentacije. Dolazak jednog ovakog investitora, koji bi proizvodio zelenu energiju, našoj opštini mnogo znači - istakao je Marijan.

Izgradnja dva postrojenja za proizvodnju električne energije iz biogasa, proizvodnog kapaciteta od po 999 kilovata električne energije po času, planirana je na površini od tridesetak hektara, u radnoj zoni kod Karavukova. Kada elektrane budu puštene u rad, što se očekuje u drugoj polovini 2016. godine, posao će u svakom postrojenju dobiti po 15 stalnih radnika, uz veći broj sezonaca, objavljeno je na sajtu opštine Odžaci.

Kao sporedni proizvod u proizvodnji električne energije, dobijaće se organsko đubrivo i toplotna energija, koja će se, po rečima investitora Dragana Stojanovića, koristiti za grejanje staklenika, čija je izgradnja takođe predviđena ovim projektom.

- U svaki pogon na biogas biće uloženo po 6,5 mil EUR, a zajedno sa izgradnjom plastenika na ukupno 5 ha, vrednost projekta biće oko 20 mil EUR - rekao je Stojanović u čijem vlasništvu se nalazi i "Mlekara Gložane" i hladnjača "Jugo voće". Sada, preko firme "Eko s energo", ovaj privrednik ulazi i u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Povoljan geografski položaj odžačke opštine, kao i veliki potencijal kada se radi o obnovljivim izvorima energije (pre svega korišćenja biomase), opredelilo je ove investitore da ulažu u našu opštinu. Ovo je drugi projekat korišćenja obnovljivih izvora energije koji bi trebalo da bude realizovan u radnoj zoni kod Karavukova, gde je već deset hektara predviđeno za postavljanje solarnog park, po projektu slovačke firme "Green energy". Saglasnost na poslovni plan nedavno je od lokalne samouprave dobio i "Primar tehno" iz Maglića, koji je izrazio nameru da u radnoj zoni u Odžacima izgradi fabriku bioetanola - navode iz opštine Odžaci.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.