NavMenu

Novi Zakon o javnim nabavkama ostvario uštede od 300 mil EUR

Izvor: Beta Petak, 20.06.2014. 12:09
Komentari
Podeli
Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da su konkretni efekti primene novog Zakona o javnim nabavkama uštede i manje nabavke, a to se sve procenjuje na oko 300 mil EUR.

- Konkretan efekat primene novog Zakona o javnim nabavkama već postoji i prvi rezultati su već uočljivi - kazala je Joksimovićeva novinarima u Klubu poslanika nakon predstavljanja radne verzije Strategije razvoja javnih nabavki u Srbiji.

Joksimovićeva je naglasila da su uštede u periodu nešto dužem od godinu dana od kad se primenjuje novi zakon ostvarene zahvaljujući efikasnijem sistemu, kao i boljoj kontroli sistema javnih nabavki.

Prema njenim rečima, neophodno da Srbija što pre donese Strategiju razvoja javnih nabavki koja pokazuje viziju razvoja te oblasti u naredne četiri godine, a koja je veoma važna u ekonomskom delu pregovaranaja za pristupanje EU.

"Veoma je važno da se što pre donese ta strategija i uputi Briselu, da bi se smanjilo vreme koje će nam biti potrebno da se u potpunosti uskladimo sa EU kada je u pitanju oblast javnih nabavki - kazala je Joksimoićeva.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport kazao je da je Srbija ostvarila veliki napredak u oblasti javnih nabavki usvajanjem novog zakona 2012. i njegovom primenom od 2013.

On je naglasio da će ubuduće javne nabavke biti pod posebnom lupom Evropske komisije, jer je ova oblast jedna od osnova jedinstvenog tržišta Evropske unije.


Prema njegovim rečima, javne nabavke treba da počivaju na transparentnosti, jednakom tretmanu svih učesnika, slobodnoj konkurenciji i zabrani diskriminacije.

Devenport je istakao i da su javne nabavke ključne u borbi protiv korupcije i utiču na smanjenje zloupotreba, što je, kako je istakao, veoma važno jer je 2013. godine u Srbiji sedam odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), odnosno novca poreskih obveznika, potrošeno na procedure javnih nabavki.

On je dodao da će EU nastaviti da pruža pomoć Srbiji u oblasti javnih nabavki i najavio novu pomoć iz IPA Fondova od 2,5 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.