Izvor: eKapija | Četvrtak, 19.06.2014.| 09:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Raste interes privatnih investicionih fondova za ulaganje u srednjoj Evropi

Poverenje investitora u srednjoj Evropi sve više raste i približava se nivou koji je poslednji put zabeležen u periodu između 2003. i 2007, navodi se u najnovijem istraživanju "Analiza poverenja privatnih investicionih fondova u Srednjoj Evropi", koje je sprovela konsultantsko-revizorska kuća "Deloitte".

Gotovo dve trećine ispitanika, odnosno njih 60%, očekuju intenzivnije sklapanje poslova, što je dvostruko više u odnosu na prethodno istraživanje, a to je ujedno i najviši zabeleženi nivo poverenja u protekle dve godine, navodi se u saopštenju kompanije "Deloitte".

- Evropa se više ne doživljava kao da je na ivici propasti, što znači da se investitori, posebno u SAD, opet okreću Evropi, posebno Srednjoj Evropi - objašnjava direktor u "Deloitte" zadužen za privatne investicije Darko Stanisavić.

- Imajući u vidu da fondovi prate tržišta srednje Evrope, možemo očekivati nova ulaganja, posebno kada je reč o Srbiji - ističe Stanisavić.

Uočljiv je značajan porast optimizma po pitanju efikasnosti finansijskih investicija, pri čemu čak dve trećine ispitanika smatra da će se ona poboljšati, što je najveći udeo od 2005, a čak 60% anketiranih smatra da će se nivo njihovih aktivnosti značajno povećati.

U istraživanju se dalje navodi da dve trećine ispitanika očekuje poboljšanje ekonomsikh prilika, što je napredak u odnosu na 43% iz prethodnog ispitivanja i predstavlja najviši nivo poverenja u privredni oporavak od 2004. godine.

- Verovanje da će biti bolje je od ključnog značaja za sklapanje poslova, poverenje vlasnicima firmi omogućuje da formulišu planove za rast umesto da ostanu u defanzivi. Privatne investicije se ovde pokazuju kao kvalitetan partner u ostvarivanju njihovih planova - ističe Stanisavić.

Isto tako, četvrtina ispitanika (27%) očekuje lakšu dostupnost kredita. Svež finansijski kapital privatnih investitora, u kombinaciji s dostupnim kreditima, može da vrati Srednju Evropu na put ka vrhunskim rezultatima, ocenjuju u "Deloitte".

Uprkos naznakama pozitivnog trenda, mora proći još neko vreme do uspostavljanja nekadašnjeg nivoa transakcija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.