NavMenu

Svaka treća firma u Srbiji nema nijednog zaposlenog

Izvor: Tanjug Utorak, 17.06.2014. 16:48
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
U Srbiji je u 2013. poslovalo 26.248 privrednih društava bez ijednog zaposlenog, što je blizu trećine ukupnog broja svih privrednih subjekata, izjavila je u utorak (17. juna 2014. godine) Ružica Stamenković iz Agencije za privredne registre.

- Ova preduzeća su prošle godine iskazala gubitak od 35 milijardi dinara, koji je za oko 38% manje u odnosu na prethodnu godinu - navela je ona na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, u njima je angažovana čak jedna desetina ukupnih sredstava privrede, na njih otpada oko 20% kumuliranih gubitaka privrede, a svoje poslovanje su finansirali sa 65% od pozajmljenih sredstava.

- Preduzeća bez ijednog zaposlenog su najbrojnija u sektorima trgovina na veliko i malo, u prerađivačkoj industriji i u sektoru stručne, naučne, inovativne i tehhničke delatnosti. Najveći broj ovih društava su mala privredna društva - izjavila je Stamenković predstavljajući rezultate poslovanja privrede u 2013.godini.


Ovim preduzećima pripada i veliki broj društava koja su u stečaju i likvidaciji, blokadi, deo je iz grupe novoosnovanih, deo je privatizovan, ali, kako je rekla predstavnica APR-a, oko 15.000 je onih za koja se pretpostavlja da su osnovana za dodatno obavljanje nekih delatnosti.

- Interesantno je da 22 preduzeća imaju prihod veći od 4,4 mil EUR, odnosno ispunjavaju uslove za obavljanje revizije - zaključila je ona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.12.2023.  |  Građevina

Kompleks Marina Dorćol imaće skoro 200.000 m2 BRGP, 564 stana, 39 lokala, 68 poslovnih apartmana, dva vrtića... - Podnet zahtev za zelenu dozvolu za gradnju (FOTO)

Za gradnju Marine Dorćol, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda je krajem septembra izdao lokacijske uslove, a sada je investitor, kompanija Sebre Marina Dorćol podnela Sekretarijatu za zaštitu životne sredine zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu. Predviđena zona gradnje nalazi se u najstarijem gradskom jezgru i obuhvata prostor bivše industrijske zone Marine Dorćol

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.