NavMenu

RGZ obezbedio satelitske snimke pre i posle poplava u Srbiji

Izvor: Tanjug Utorak, 17.06.2014. 08:44
Komentari
Podeli
Snimak Obrenovca 19. maja (Foto: rgz.gov.rs)Snimak Obrenovca 19. maja
Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je u ponedeljak (16. juna 2014. godine) da je obezbedio podatke satelitskih sistema za poplavljena područja u Srbiji, 18. 19. i 21. maja, na osnovu kojih se mogu dobiti informacije o obimu poplava u cilju sagledavanja posledica i saniranja štete.

Podaci su snimljeni za deo područja Zapadne Srbije, aktiviranjem servisa za prikupljanje snimaka za potrebe delovanja u kriznim situacijama.

RGZ je mapirao područja pokrivena vodom, kao i zemljište zasićeno vodom, koristeći metode daljinske detekcije na osnovu snimaka SPOT 6 satelitskog sistema od 19. maja 2014. godine za deo područja Zapadne Srbije, ukupne površine od 6.786 kilomatera kvadratnih.

Klasifikacija površina pokrivenih vodom i površina gde je zemljište zasićeno vodom urađena je korišćenjem programskih paketa "Overland" i "eCognition", ali i vizuelnom interpretacijom obrađenih satelitskih snimaka.

Primena daljinske detekcije u slučaju elementarnih nepogoda na efikasan način obezbeđuje informacije o obimu ugroženih područja i intenzitetu nepogode, koje su od izuzetnog značaja pri planiranju sistema zaštite i donošenju optimalnih odluka u procesu saniranja posledica.

Rezultate analize i satelistke snimke možete videti na nacionalnom geoportalu www.geosrbija.rs/rga.

RGZ je pripremio veb stranicu sa alatima za prikaz snimaka sa stanjem pre i posle poplava. Na taj način se mogu jednostavno uporediti snimci najugroženijih područja pre poplava i uočiti drastična promena stanja na terenu uzrokovana nepogodama.

Prikazani su karakteristični snimci iz Obrenovca, poplavljeni površinski kopovi u "Kolubari", klizišta i bujični nanosi u Krupnju, obim poplava na ušću Drine u Savu i Ibarskoj magistrali.

Snimci od 19. i 21 maja 2014. godine za područje oko Ibarske magistrale u naseljima Piroman i Liso Polje, jasno pokazuju koliko se voda povukla za dva dana To nedvosmisleno ukazuje na važnost brze reakcije i prikpljanja blagovremenih i relevantnih podataka o prosturu u kriznim situacijama.

Snimci pre i posle poplava se mogu pregledati i na linku www.rgz.gov.rs/Pre i posle poplava.

Podaci su obezbeđeni u saradnji sa kompanijom "Airbus Defence & Space" kroz realizaciju IGIS projekta "Uspostavljanje nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka i Centra za daljinsku detekciju Republike Srbije - zasnovano na sistemu IGIS", navedeno je u saopštenju RGZ.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.