NavMenu

PKS: Zaduženim firmama bolje rešenje medijacija, nego sud

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 16.06.2014. 17:25
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
U Srbiji je svakom petom preduzeću i svakom desetom preduzetniku račun u blokadi, a u Privrednoj komori Srbije (PKS) poručuju da bi taj problem bilo bolje rešavati kroz medijacije, nego kroz skupe sudske procese.

Direktor Centra za usluge i posredovanje u PKS, Nermina Ljubović, izjavila je danas da mere koje su do sada preduzimane kako bi se prevazišao problem zaduženih preduzeća nisu dale očekivane rezultate i zato je, kaže, došlo do pokušaja da se problemi reše medijacijom.

Prezentujući razmere problema prezaduženih firmi, ona se pozvala na podatke NBS prema kojima je na kraju aprila u blokadi bilo 49.750 preduzeća, čiji je ukupan dug iznosio 253,1 milijardu dinara, i to bez kamata.

- Medijacija u velikom broju slučajeva omogućava nalaženje prihvatljivog rešenja i to uz velike uštede, budući da rasterećuje poslovanje od vođenja dugotrajnih sudskih postupaka u kojima ni ishod nije izvestan - rekla je Ljubović na konferenciji "Dan medijacije", održanoj u ponedeljak (16. juna 2014. godine).

Donošenjem Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava 2011, kako navodi, otvorena su vrata da se PKS bavi medijacijom.

- U protekle tri godine razvili smo dobro uređen sistem i formirali svoju listu kompetentnih posrednika - kazala je ona.

Ljubović je precizirala da se za godinu i po dana za medijaciju u PKS prijavilo 26 firmi, ali se 10 kasno prijavilo i nisu mogle da uđu u proceduru. Prema njenim rečima, od 16 firmi u kojima je vođen postupak, u pet postupak i dalje traje, u tri je prekinut, dok je u osam firmi postupak uspešno okončan.

Direktorka Centra za usluge i posredovanje je kao pozitivan primer navela Italiju, gde se svih 105 privrednih komora bavi medijacijom.

- U Italiji je uspešnost medijacije bila 52%, a prosečno trajanje postupka 56 dana. Procenjena ušteda za privredu je u toj zemlji iznosila 123 mil EUR - kazala je Ljubović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.